Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve su bliže bankrotu

Zbog Grčke srozao se tečaj eura i najvažniji indeksi na europskim burzama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka će raspisati nove izbore nakon neuspjelih pokušaja da sastavi novu vladu u utorak, devet dana nakon zadnjih izbora koji nisu dali većinskog pobjednika te se politička kriza nastavlja, a prezadužena članica Europska unija sve je bliže stečaju i napuštanju eurozone.

Nakon tri dana neuspješnih pregovora o vladajućoj koaliciji, glasnogovornik predsjednika Karolosa Papouliasa proglasio je neuspjeh i objavio da će se morati održati novi izbori. Zasad nije objavio pojedinosti, ali se čini najizglednijim da će se izbori održati sredinom lipnja. Tehnička vlada bit će oformljena u srijedu, rekao je glasnogovornik.

Nijedna stranka na izborima 6. svibnja nije dobila potrebnu većinu da sastavi vladu, a stranke se nisu uspjele dogovoriti o koaliciji jer se razilaze između pristaša i protivnika zajma od 130 milijarda eura. Zajam su međunarodne novčarske ustanove odobrile prezaduženoj Grčkoj u zamjenu za bolno rezanje plaća, mirovina i javne potrošnje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon ostavke Tsiprasa Europsku komisiju ne brinu grčki izbori: 'Reforme se mogu provesti' Slika nije dostupna Potop burze PANIKA U GRČKOJ Bezuspješno pokušavaju prodati pale dionice

>> Konzultacije za sastav nove grčke vlade

Ankete su pokazale da bi na novim izborima pobjednica mogla biti stranka ljevice Syriza koja se pokazala dosljednom u odbacivanju zajmovnih aranžmana. Trebala bi dobiti 27 posto glasova i kao stranka s najviše glasova imat će pravo, prema grčkome zakonu, na nagradnih 50 dodatnih mjesta u parlamentu od 300 te će moći sastaviti vladu.

Europski partneri Grčke najavili su da će prekinuti financiranje te prezadužene članice ako ona odbaci uvjete zajma dogovorene u ožujku. To će donijeti stečaj Grčke i njezin gotovo siguran izlazak iz eurozone. Nakon što je objavljena vijest o novim izborima srozao se tečaj eura i najvažniji indeksi na europskim burzama. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene