Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik i sedam stranaka

Konzultacije za sastav nove grčke vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U utorak rano poslijepodne počele su konzultacije predsjednika pet od sedam grčkih stranaka koje su na izborima 6. svibnja ušle u parlament s predsjednikom Karolosom Papouliasom radi formiranja tehnokratske vlade, po snimkama javne televizije Neta.

Konzervativni čelnik Nove demokracije Antonis Samaras, čelnici socijalističkog PASOK-a Evangelos Venizelos, radikalne ljevičarske Syrize Aleksis Cipras, Demokratske ljevice Fotis Kouvelis i nacionalpopulističkih Neovisnih Grka Panos Kammenos, sudjeluju na tom sastanku. Neonacistička stranka nije dobila poziv za sudjelovanje, a komunisti su odbili doći.

Sastanak je u ponedjeljak navečer sazvao Papoulias nakon sedmodnevnih političkih pregovora na kojima se nije postigao dogovor o sastavljanju vlade.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Sara Duvnjak, reporterka Dnevnika Nove TV Izvještaj iz Atene Dok Bad Blue Boysi čekaju izlazak iz pritvora, u Grčkoj novi napad na navijače: "Bačena je bomba na vrata stana"

>> 'Eurozona ima nepokolebljivu namjeru da zadrži Grčku'

Papoulias je zbog "opasnosti", kako je sam rekao, koja prijeti da sunovrati zemlju u politički bezizlaznu situaciju, predložio da se sastavi vlada od "nestranačkih osoba" koja bi mogla zatražiti povjerenje parlamenta proisteklog iz parlamentarnih izbora održanih 6. svibnja, koji će prvi put zasjedati u četvrtak.

Ako se čelnici ne uspiju dogovoriti, zemlja u načelu treba ponoviti izbore 17. lipnja. Prve ankete u tom smislu govore o rastu popularnosti Syrize, radikalne ljevice, koja odlučno odbacuje mjere štednje što ih diktiraju EU i MMF u zamjenu za paket financijske pomoći koji će zemlju spasiti od stečaja i izlaska iz eurozone. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene