446048
446048
446048
446048
446048

Gladovala je 16 godina: 'Čelična dama' okončala štrajk

  • , 09.08.2016., 16:52
  • Autor:
  • komentara

Sharmila je najavila da će nastaviti borbu protiv zakona koji snagama sigurnosti daje široke ovlasti - upadanje u kuće, pretrese i pucnjavu u njezinoj rodnoj državi Manipuru.

 
 
 
 
Irom Sharmila (FOTO: AFP)
Irom Sharmila (FOTO: AFP)

Indijska aktivistica za ljudska prava Irom Sharmila (44) prekinula je u utorak šesnaestogodišnji štrajk glađu. Sharmila je prosvjedovala zbog brutalnosti indijske vojske koja je, po njezinu mišljenju, dovela do zločina u sjeveroistočnoj državi Manipuru.

Najavila je da će, iako završava s ovakvim oblikom otpora, nastaviti borbu angažmanom u političkim vodama kao nezavisni kandidat, odnosno da će se nastaviti protiviti zakonu koji snagama sigurnosti daje široke ovlasti - upadanje u kuće, pretrese i pucnjavu u njezinoj rodnoj državi Manipuru.

Premijera Narendru Modija pozvala je da ukine sporni zakon.

"Jedino što može donijeti promjene je izborni proces. Nastupit ću kao nezavisni kandidat iz izborne jedinice Malom", rekla je Sharmila, istaknuvši da će jedina točka njezine kampanje biti ukidanje zakona koji dopušta da vojska djeluje nekažnjeno.

U štrajk glađu indijska "čelična dama" stupila je 5. studenoga 2000., prosvjedujući na taj način zbog indijskog zakona koji vojnicima dopušta ubijanja bez provođenja kaznenog postupka i uhićenja bez naloga u sukobima zahvaćenim dijelovima zemlje.

Štrajk je započela tri dana nakon što su paravojne snage u gradu Malomu u državi Manipur ubile deset civila.

Tri dana nakon što je započela štrajk glađu uhićena je zbog pokušaja samoubojstva jer se to u Indiji smatra kaznenim djelom. Zatvorena je, ali je vrijeme uglavnom provela u bolnici kojoj su indijske vlasti naložile da je hrane na silu.

Sudske vlasti objavile su da je Sharmila slobodna i da može kamo želi, no vlasti su izvijestile da će policija još neko vrijeme biti u pratnji aktivistice jer su radikalne grupe i pobunjenici ljutiti na nju zbog završetka štrajka, a zbog toga su joj i prijetili. Smatraju da je to znak slabosti u borbi protiv vojnog zakona. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se