Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rudolph W. Giuliani

Bivši Trumpov odvjetnik odgovoran za klevetu: Njihove živote pretvorio je u pakao i sada mora platiti 148 milijuna dolara odštete

Porota u Washingtonu u petak je odredila da bivši odvjetnik Trumpove kampanje Rudolph W. Giuliani mora platiti 148 milijuna dolara dvjema bivšim službenicama izbornog povjerenstva u Georgiji koje su postale mete nasilnih prijetnji nakon što ih je optužio za manipuliranje glasačkim listićima na izborima 2020. godine.

Nakon što je bivši odvjetnik Trumpove kampanje Rudolph W. Giuliani odbio sudjelovati u postupku, američka okružna sutkinja Beryl Howell utvrdila je bez suđenja u kolovozu da je Giuliani odgovoran za klevetu i da je sudjelovao u zavjeri s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, Trumpovom kampanjom, televizijskom mrežom OAN i osobama iz OAN-a za klevetanje Ruby Freeman i njezine kćeri Shaye Moss.

Ranije ove godine Giuliani je u sudskom podnesku priznao da je dao lažne izjave o Freeman i Moss. Jedino pitanje o kojem je osmeročlana porota odlučivala bila je visina odštete. Odvjetnik Freeman i Moss tražio je za svaku najmanje 24 milijuna dolara.

Pročitajte i ovo Ilustracija gradski prijevoz Počela podjela kupona: Provjerite kako možete doći do besplatnog pokaza

Tijekom četiri dana porotnici su slušali emocionalna svjedočanstva Moss i Freeman o tome kako su Giulianijeve ponovljene lažne, klevetničke izjave o njima nakon izbora 2020. pretvorile njihove živote u pakao, natjerale ih da promijene svoj izgled, napuste domove i poslove u nastojanju da izbjegnu eksplicitne i rasističke napade.

Giuliani je opetovano tvrdio da su žene varale s glasačkim listićima kako bi promijenile izborne rezultate i lažno tvrdio da ih videosnimka sigurnosne kamere prikazuje kako broje glasačke listiće nakon što je proces službeno završen.

Također je optužio obje žene da su nosile USB stick poput "bočica kokaina ili heroina". Žene su porotnicima rekle da je u pitanju đumbir. Odvjetnik dviju žena Von DuBose pokazao je porotnicima stotine prijetnji koje su Freeman i Moss primile.

DuBose je porotnicima pokazao "strateški komunikacijski plan" Giulianija koji poziva Trumpa i njegove surogate da iskoriste tvrdnje o Freeman i Moss kako bi podržali svoje neuspješne napore da ponište izbore 2020.

Pročitajte i ovo Ilustracija Opasno vrijeme VIDEO Pogledajte video bure u dalmatinskom mjestu! DHMZ: Očekuju se udari do 150 km/h

Moss je u utorak satima svjedočila o životu u strahu i panici zbog poplave prijetnji, o tome kako je tjerala ljude oko sebe jer im nije htjela nauditi te morala promijeniti boju kose. Rekla je da se osjećala kao najgora mama na svijetu kada je njezin sin popustio u školi nakon što je primio stotine rasističkih SMS-ova.

"Svaki aspekt mog života se promijenio", rekla je Moss.

Ispričala je kako su ljudi provalili u kuću njezine bake i pokušali izvesti građansko uhićenje te rekla da se najviše plašila da će njezin sin jednog dana doći kući i pronaći majku i baku kako vise s drveta u dvorištu.

"Kako netko s tolikom moći može izaći u javnost i govoriti o nečemu o čemu očito nema pojma. To su očite laži", rekla je Moss o Giulianijevim lažnim tvrdnjama o njoj i njezinoj majci. "Ništa što je rekao nije istina."

Prema BBC-ju, Giuliani raspolaže imovinom vrijednom ukupno 50 milijuna dolara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene