446396
446396
446396
446396
446396

Zabranjeno nošenje burkinija u Cannesu, otkazan burkini party

  • , 12.08.2016., 12:58
  • Autor:
  • komentara

Vlasti Cannesa na jugu Francuske donijele su odluku o zabrani nošenja burkinija, kupaćeg kostima kojeg nose pojedine muslimanke kako bi pokrile cijelo tijelo.

 
 
 
 
Burkini (Foto: Guliver/Thinkstock)
Burkini (Foto: Guliver/Thinkstock)

Nakon Njemačke, i grad Cannes na jugoistoku Francuske, poznat po svom filmskom festivalu, objavio je da je odlukom gradske uprave zabranio nošenje burkinija, kupaćeg kostima koji pokriva čitavo tijelo.

Po toj odluci koju je 28. srpnja potpisao republikanski gradonačelnik David Lisnard, "zabranjuje se pristup plaži i kupanje (...) svakome tko nema uobičajen kupaći kostim, u skladu s običajima i načelom sekularnosti, poštujući higijenske i sigurnosne propise".

Nošenje burkinija, smatraju mnogi, omogućuje poticanje neravnopravnosti spolova.

Po odluci gradonačelnika, "kupaći kostim koji napadno pokazuje vjersku pripadnost dok su Francuska i mjesta vjerskih obreda trenutačno na meti terorističkih napada, moglo bi povećati rizik narušavanja javnog reda (gužve, tučnjave i sl.) koje moramo spriječiti".

"Nije riječ o zabrani nošenja vjerskih oznaka na plaži", rekao je za AFP Thierry Migoule, glavni direktor gradskih služba u Cannesu, "nego o napadnoj odjeći koja upućuje na vjernost terorističkim pokretima koji su nam objavili rat".

Otkazan burkini party

Zbog straha za sigurnost, organizatori tuluma u burkiniju na bazenu Pennes-Mirabeau u blizini Marseillesa, otkazali su okupljanje.

Organizator je bila udruga muslimanskih žena koja je oglašavala tulum za žene i djevojčice na kojeg su morale doći isključivo u burkiniju.

Također su napomenule kako tom događaju ne smiju prisustvovati muškarci niti muška djeca u dobi ispod 10 godina. Odvajanje muškaraca od žena u islamskim se običajima na istoku ne očituje samo u džamijama nego i na bazenima i drugim svakodnevnim situacijama.

Ova priredba razljutila je i lokalne vlasti koje su glasno izrazile kako se u ovakvom događaju očituje isključivost.

Organizatorice su tijekom oglašavanja događaja primale prijetnje, a na otkazivanje burkini tuluma ih je potaknulo pismo u kojem su se nalazili meci, javlja Figaro.

Praksa nošenja burkinija potaknula je mnoge zapadnjake na zaključak kako je upravo ona kriva za napade na žene u kupaćim kostimima na bazenima u zapadnoj Europi, o kojima su mediji izvještavali, jer pojedini istočnjaci nisu upoznati sa značenjem i vrijednosti ravnopravnosti spolova.

A izbjegavanje sa suočavanjem ravnopravnosti omogućuje im razdvajanje muškaraca od žena u svakodnevnim situacijama, razdvajanje koje se prakticira u državama iz kojih potiču i koje su također burkini tulumom željele omogućiti organizatorice.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se