Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poštivanje moralnih sekularnih vrijednosti

Zabranjeno nošenje burkinija u Cannesu, otkazan burkini party

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasti Cannesa na jugu Francuske donijele su odluku o zabrani nošenja burkinija, kupaćeg kostima kojeg nose pojedine muslimanke kako bi pokrile cijelo tijelo.

Nakon Njemačke, i grad Cannes na jugoistoku Francuske, poznat po svom filmskom festivalu, objavio je da je odlukom gradske uprave zabranio nošenje burkinija, kupaćeg kostima koji pokriva čitavo tijelo.

Pročitajte i ovo Ilustracija logično? Znate li da je na nekim mjestima u SAD-u zabranjeno parkirati unatrag? Razlozi su zanimljivi Ilustracija Vječne kemikalije U krvi istaknutih europskih dužnosnika pronađene otrovne tvari: Povezuju se s rakom i neplodnošću

Po toj odluci koju je 28. srpnja potpisao republikanski gradonačelnik David Lisnard, "zabranjuje se pristup plaži i kupanje (...) svakome tko nema uobičajen kupaći kostim, u skladu s običajima i načelom sekularnosti, poštujući higijenske i sigurnosne propise".

Nošenje burkinija, smatraju mnogi, omogućuje poticanje neravnopravnosti spolova. Po odluci gradonačelnika, "kupaći kostim koji napadno pokazuje vjersku pripadnost dok su Francuska i mjesta vjerskih obreda trenutačno na meti terorističkih napada, moglo bi povećati rizik narušavanja javnog reda (gužve, tučnjave i sl.) koje moramo spriječiti".

"Nije riječ o zabrani nošenja vjerskih oznaka na plaži", rekao je za AFP Thierry Migoule, glavni direktor gradskih služba u Cannesu, "nego o napadnoj odjeći koja upućuje na vjernost terorističkim pokretima koji su nam objavili rat".

Otkazan burkini party

Zbog straha za sigurnost, organizatori tuluma u burkiniju na bazenu Pennes-Mirabeau u blizini Marseillesa, otkazali su okupljanje.

Organizator je bila udruga muslimanskih žena koja je oglašavala tulum za žene i djevojčice na kojeg su morale doći isključivo u burkiniju.

Također su napomenule kako tom događaju ne smiju prisustvovati muškarci niti muška djeca u dobi ispod 10 godina. Odvajanje muškaraca od žena u islamskim se običajima na istoku ne očituje samo u džamijama nego i na bazenima i drugim svakodnevnim situacijama.

Ova priredba razljutila je i lokalne vlasti koje su glasno izrazile kako se u ovakvom događaju očituje isključivost.

Organizatorice su tijekom oglašavanja događaja primale prijetnje, a na otkazivanje burkini tuluma ih je potaknulo pismo u kojem su se nalazili meci, javlja Figaro.

Praksa nošenja burkinija potaknula je mnoge zapadnjake na zaključak kako je upravo ona kriva za napade na žene u kupaćim kostimima na bazenima u zapadnoj Europi, o kojima su mediji izvještavali, jer pojedini istočnjaci nisu upoznati sa značenjem i vrijednosti ravnopravnosti spolova.

A izbjegavanje sa suočavanjem ravnopravnosti omogućuje im razdvajanje muškaraca od žena u svakodnevnim situacijama, razdvajanje koje se prakticira u državama iz kojih potiču i koje su također burkini tulumom željele omogućiti organizatorice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene