Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Politike straha" protiv "Hollandeovog projekta"

Vatrena debata između francuskih predsjedničkih kandidata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva kandidata koja su ušla u drugi krug francuskih predsjedničkih izbora, najpoznatije lice francuske krajnje desnice Marine Le Pen i bivši investicijski bankar i ministar gospodarstva Emmanuel Macron, suočili su se u srijedu u debati koju su uživo pratili milijuni.

Sama činjenice da je debata održana protumačena je kao dokaz da je Nacionalna Fronta postala dijelom francuske političke scene. Naime, 2002., kada je tadašnji čelnik stranke i otac Marine Le Pen, Jean-Marie Le Pen, ušao u drugi krug izbora s Jacquesom Chiracom, njegov protivnik odbio je sudjelovati u sučeljavanju.

Pročitajte i ovo Prosvjed na Science Po Protjerano je 70-ak prosvjednika Prosvjedi ne staju ni u Francuskoj: Policija evakuirala propalestinske prosvjednike Emmanuel Macron Ima jasan stav Macron žestoko kritizirao zapadne saveznike: "Nemojte biti kukavice, povijest će vas pamtiti"

Ubrzo nakon dolaska u studio, Le Pen je izjavila kako se smatra "kandidatom promjene", a Macron je rekao kako očekuje da će pokazati da program njegove suparnice "nije dostatan da odgovori na izazove s kojima je Francuska suočena."

Pošto Le Pen u anketama gubi za 20 posto, očekuje se kako ova debata neće imati prevelikog utjecaja na rezultate drugog kruga predsjedničkih izbora. Podsjećamo, Macron je u prvom krugu izbora s 24 posto osvojenih glasova zauzeo prvo, dok je Le Pen s 21,3 posto zauzela drugo mjesto.

Početak debate obilježen ekonomskim pitanjima

Debata je započela pokušajima oba kandidata da dokažu kako je njihov protivnik član elite. Tema je ubrzo promijenjena na ekonomiju. Macron je rekao kako želi pružiti više fleksibilnosti poslodavcima, ali i zaštitu radnicima.

Le Pen je komentirala kako će s Macronovim planom "velike (tvrtke) pojesti male (tvrtke)". Nakon tog napada ponovila je svoju poreznu politiku u sklopu koje planira uvesti visok porez na uvoz francuskih tvrtki koje su smještene u inozemstvu. Također je dodala kako je Macron socijalist koji želi dati s jednom rukom i uzeti s drugom.

Debata je prerasla u raspravu o cijeni lijekova. Le Pen je rekla kako planira smanjiti cijene, na što je Macron odgovorio da se većina lijekova proizvodi u inozemstvu, zbog čega bi prema Le Peninom poreznom planu bili i skuplji. Također, Le Pen je više puta pokušala započeti razgovor o "nekontroliranoj imigraciji".

Macron je nastavio kritizirati ekonomske planove Le Pen i rekao kako će njen plan o mirovini sa 60 godina Francusku koštati 30 milijardi eura.

Problemi sigurnosti i terorizma

Na dnevni red je došla i tema sigurnosti i terorizma. Le Pen smatra kako je ta tema "potpuno odsutna" iz plana njenog suparnika te dodala kako Macron "tolerira muslimanski terorizam". Nakon tog komentara Macron ju je zamolio da počne pričati o vlastitom programu i prestane pričati gluposti o njegovu.

Macron je nastavio razgovor o temi i rekao kako je zatvaranje granica apsurdno. Dodao je kako Francuska mora prihvatiti svoj dio odgovornosti pošto su mnogi teroristi rođeni u Francuskoj ali im francusko društvo nije pružilo priliku. Također je istaknuo kako je Le Pen glasala protiv svakog zakona kojim se Europska unija pokušala boriti protiv terorizma.

Uloga Francuske na međunarodnoj sceni

Kada je tema postala sudbina Francuske u Europi, Le Pen je rekla da će Francusku vratiti u društvo suverenih nacija koje kontroliraju vlastite granice, vlastite zakone, vlastitu ekonomiju i vlastitu valutu. Obećala je i referendum koji bi odlučio o francuskom članstvu u Europskoj uniji, koji bi se mogao održati već u rujnu, stoji u izvještaju Guardiana.

Macron je odgovorio da bi tim potezom francuska valuta izgubila 20 posto svoje vrijednosti, a on ne želi da Francuzi izlaskom iz EU izgube kupovnu moć, konkurentnost i svoje mjesto u svijetu.

Njegova supranica ga je optužila da je lutka Angele Merkel. Kasnije je dodala kako je Macron na koljenima pred Njemačkom i bankama.

Marine Le Pen je na pitanje odnosa s Rusijom rekla kako Francuska mora biti između SAD-a i Rusije, dok je Macron istaknuo kako ne želi primati naredbe iz Rusije. Le Pen mu je ironično odgovorila kako su "socijalisti stručnjaci kada su u pitanju moralna pitanja".
 

Posljednje minute debate

Le Pen je rekla kako država koju Macron brani nije Francuska, nego tržište. Njena Francuska, dodala je, nacija koja posjeduje vlastitu kulturu i u kojoj vlada red.

Macron je u posljednjim minutama debate rekao da je Le Pen svoje posljednje dvije minute iskoristila kako bi vrijeđala svoga protivnika te da nastavlja politiku straha svoga oca, koju je on odbio.

Ipak, Le Pen je uspjela svoju riječ učiniti zadnjom kada je ponovila kako je Macron "Hollandeov projekt".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene