Obavijesti Video Pretražite Navigacija

FBI šalje agente u Mumbai, Bush žali za žrtvama terorista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki dužnosnici za borbu protiv terorizma objavili su u petak da Savezni istražni ured, šalje agente u Mumbai, u Indiju, da istraže terorističke napade koji sada uključujuću i američke žrtve, izvijestili su američki mediji.

Rabin iz New Yorka i njegova supruga su među ubijenima, objavila je u petak ultra-ortodoksna newyorška židovska skupina Chabad-Lubavitch.

Pročitajte i ovo George H. W. Bush (Foto: AFP) BIVŠI PREDSJEDNIK SAD-a Dan nakon sprovoda supruge Barbare: George H. W. Bush hitno hospitaliziran Izgorjeli restoran u Mumbaiju (Foto: AFP) Strašna tragedija Mumbai: Uhićeni voditelji restorana u kojemu je u požaru poginulo 14 osoba

'Rabbi Gavriel i Rivka Holtzberg, direktori Chabad-Lubavitcha u Mumbaiju, ubijeni su u terorističkom napadu', rekao je rabin Yehuda Krinsky na konferenciji za tisak u New Yorku. Njihov dvogodišnji sin spašen je zahvaljući snalažljivosti dadilje, rekao je Krinsky.

Udruga za transcedentalnu meditaciju 'Synchronicity' iz Virginije, objavila je da su u napadu ubijeni Alan Scherr (58) i njegova 13-godišnja kćer Naomi, koji su bili u posjetu Indiji u skupini od 25 pripadnika udruge, među kojima 16 Amerikanaca.

Glasnogovornik State Departmenta Gordon Duguid, u petak je potvrdio da su dva državljanina SAD ubijena u napadima, no nije objavio njihov identitet, upozorivši da je još Amerikanaca u opasnosti dok se nastavljaju indijski napori za oslobađanja talaca.

'Još uvijek ima Amerikanaca koji su u opasnosti na terenu, i mi želimo biti jako, jako oprezni s bilo kakvim činjenicama', rekao je Duguid novinarima.

Predsjednik George W. Bush objavio je priopćenje u kojem je izrazio 'ožalošćenost zbog ubojstva najmanje dvoje Amerikanaca i velikog broja drugih žrtava užasnog napada u Mumbaiju'.

Američka administracija, po njegovim riječima, surađuje s indijskom vladom i međunarodnom zajednicom, dok indijske vlasti nastoje zaštiti ugrožene napadom.

'Nastavit ćemo suradnju protiv tih ekstremista koji ne nude ništa osim nasilja i beznađa', istaknuo je Bush u priopćenju Bijele kuće.

Prema 'radnim pretpostavkama' američkih vlasti, glavnoosumnjičeni za napad su pakistanske militantne skupine iz Kašmira, Lashkar-e-Taiba i Jaish-e-Mohammed, povezane s Al Qaidom, o čemu govore i indijske vlasti koje su počele istragu.
'Ono što se ne čuje u ovoj točki je bilo kakva sugestija o dosluhu s pakistanskom vladom', rekao je američki protuteroristički dužnosnik za list The Wall Street Journal.

Novi čelnik pakistanske obavještajne službe general Ahmed Shuja Pasha, treba stići u Indiju kako bi pomogao u istrazi.

Američki dužnosnik je kazao kako su indijske izjave da napad ima pakistanske veze, dane s razlogom.

'Postoji više od onoga, čekajte, mi ne volimo Pakistance. Postoji razlog, no još je jako rano', kazao je dužnosnik, odbijajući iznijeti druge pojedinosti o istrazi koja je pokrenuta dok napad još traje.

Budući da su indijske snage sigurnosti uhitile neke od napadača, istražitelji su već mogli utvrditi kuda vode tragovi koordiniranih napada u Mumbaiju. 'Čini se da se (istraga) kreće prilično brzo', rekao je dužnosnik za WSJ.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice je u proteklih 36 sati razgovarala sa indijskim ministrom vanjskih poslova i pakistanskim predsjednikom Asifom Ali Zardarijem, rekao je glasnogovornik State Departmenta Duguid.

Rice o zbivanjima u Mumbaiju kontinuirao brifira predsjednika Georgea W. Busha, s kojim se nalazi u Camp Davidu, a u dva navrata je telefonski razgovarala i s novoizabranim predsjednikom Barackom Obamom, dodao je glasnogovornik.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene