Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati istraživanja

Europska unija ponovno je popularna, ali Bruxelles ima razloga biti zabrinut

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U mnogim se zemljama EU stav građana prema institucijama unije nakon Brexita poboljšao, pokazalo je najnovije istraživanje poznatog Pew Research centra.

Gotovo tri četvrtine Ujedinjenog kraljevstva i Poljske ima „pozitivan stav“ prema Europskoj uniji, a slični su rezultati zabilježeni i u Njemačkoj i Španjolskoj. Oko polovice Britanace kažu da podržavaju EU, što je rast od 10 posto u odnosu na prošlu godinu, javlja Washington Post

Pročitajte i ovo Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti" Brexit Anketa Broj Britanaca nezadovoljnih Brexitom porastao je u posljednjih dvije godine

Istraživanje je pokazalo i kako je Europska unija najpopularnija među mlađim stanovništvom. Čak 73 posto ispitanika između 18 i 29 godina podržava Europsku uniju dok to isto čini samo 58 posto starijih od 50.

Samo jedna trećina Grka podržava EU

O Europskoj uniji najlošije misle Grci, podržava je samo jedna trećina. Rast podrške Europskoj uniji dolazi paralelno sa rastom ekonomije diljem starog kontinenta. Gospodarstvo eurozone značajno je poraslo u 2016. , a taj se trend nastavlja i u 2017. Nezaposlenost se spustila na jednoznamenkastu brojku, a otvaranje novih radni mjesta ove je godine doseglo devetogodišnji rekord.

Ipak, istraživanje donosi i loše vijesti za Bruxelles. Malo je oni koji žele da njihova zemlja napusti EU, ali većina ispitanika želi priliku da svoj stav o članstvu u EU iskaže na referendumu, ističu autori istraživanja.

Frustracije zbog migrantske krize

„To je rezultat frustracija zbog migrantske krize i ekonomske politike EU. Više od pola Europljana zalaže se za samostalne trgovinske sporazume s drugim zemljama, a gotovo tri četvrtine želi preuzeti kontrolu nad budućim migracijama izvan EU“, navodi se u istraživanju.

Istraživanje je tijekom šest tjedana provedeno u ožujku i travnju nad 9.935 stanovnika Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Nizozemske, Poljske, Španjolske, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene