Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Potpuno je diskreditiran i mora otići'

EU traži odlazak Gadafija, Francuska priznaje samo oporbu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija u četvrtak je pooštrila sankcije protiv libijskog režima, a više ministara zemalja članica zatražilo je odlazak libijskog vođe Moamera Gadafija i početak dijaloga s oporbom.

Europska unija dodatno je pooštrila sankcije zamrzavanjem imovine ključnim libijskim financijskim institucijama, među kojima je i libijska središnja banka i državni investicijski fond (LIA). EU je krajem prošlog mjeseca uveo embargo na oružje, zabranu izdavanja viza i zamrznuo imovinu Gadafiju i njegovim suradnicima. U Bruxellesu su se danas okupili ministri vanjskih poslova zemalja članica kako bi dogovorili zajedničko stajalište prema Libiji.

>> Gadafijeve snage zavladale Zavijom

'Europska unija treba poslati jasnu političku poruku da Gadafi mora otići s vlasti, a ako se to ne dogodi, EU treba jasno reći da će Libija biti potpuno izolirana, gospodarski i politički', rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi po dolasku na sastanak.

Ministri će, između ostaloga, razgovarati o mogućem priznanju oporbenog Libijskog nacionalnog vijeća, što je Francuska već učinila.

Francuska je danas objavila da Libijsko nacionalno vijeće smatra 'legitimnim predstavnikom libijskog naroda', nakon što je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy primio njegove predstavnike.

Juppe: Gadafi je poptuno diskreditiran i mora otići

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe izjavio je da je Gadafi potpuno 'diskreditiran i da mora otići', a istu poruku uputio je i šef njemačke diplomacije Guido Westerwelle. Portugalski ministar vanjskih poslova Luis Amado, koji je jučer navečer u Lisabonu razgovarao s posebnim Gadafijem izaslanikom, također je rekao da međunarodna zajednica smatra da je gotovo s Gadafijevim režimom.

'Sastao sam se izaslanikom iz Tripolija. Poruka je bila vrlo jasna. Što se tiče međunarodne zajednice, gotovo je s Gadafijevim režimom', rekao je Amado.

Istovremeno su na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu zastupnici pozvali EU da se angažira na službenom priznanju libijske oporbe kao jedine legitimne vlasti u zemlji.

U rezoluciji usvojenoj na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, Europski parlament poziva visoku predstavnicu EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton da 'uspostavi odnose s Libijskim nacionalnim vijećem' i 'započne proces' koji će dovesti do službenog priznanja tog tijela.

Europski čelnici raspravljat će na summitu u petak u Bruxellesu o libijskoj krizi. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene