Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danas odlučeno

Europska unija proglasila Hezbolah TERORISTIČKOM organizacijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova EU-a dogovorili su se da će staviti vojno krilo libanonske militantne skupine Hezbolaha na popis terorističkih organizacija, javlja BBC.

Proglašenje Hezbolaha terorističkom organizacijom je zahtjevao suglasnost svih 28 zemalja članica Europske unije.

Pročitajte i ovo Izrael napao Libanon na jugu Libanona Izrael gađao selo i ubio Hezbolahova zapovjednika Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati

>> Čelnik Hezbollaha: Ostajemo u Siriji do kraja i pobijedit ćemo pobunjenike

U skladu s tom odlukom, pristaše Hezbolaha u Europi sada toj skupini neće moći slati novac niti će se europski diplomati moći sastajati s dužnosnicima Hezbolaha.

Međutim, neke zemlje članice nevoljko su pristale na tu mjeru zbog bojazni da će ona još više destabilizirati situaciju u Libanonu.

Ministri nekih zemalja članice izrazili su bojazan prije dogovora, ponajviše zbog toga što bi bilo iznimno teško razaznati koji dio Hezbollaha je militantan, a koji isključivo politički.

Hezbollah predstavlja vrlo jaku političku organizaciju u Libanonu i dio je libanonske vlade. No kako njihovo militantno krilo djeluje u ratu u Siriji, kao potpora sirijskom režimu i Bašaru al Asadu, EU je odlučio pooštriti svoj stav i odnos prema njima.

Dužnosnici EU-a predložili su kompromis, koji bi trebao umiriti skeptične članice, a radi se o priopćenju kako bi EU i dalje imao otvoren dijalog sa svim političkim strankama u Libanonu.

Hezbollah su na crnu listu svjetskih organizacija već stavile SAD, Kanada, Australija te članice EU, Velika Britanija i Nizozemska.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene