Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Islamisti iz Francuske na strani pobunjenika

Čelnik Hezbollaha: Ostajemo u Siriji do kraja i pobijedit ćemo pobunjenike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Borci Hezbollaha ostat će u Siriji do samog kraja i tamo će uz sirijsku vojsku pobijediti u borbi protiv pobunjenika, rekao je u subotu čelnik libanonskog šijitskog pokreta Hassan Nasrallah.

"Nastavit ćemo do kraja, prihvaćamo odgovornost i prihvaćamo žrtve", rekao je on obraćajući se sa tajne lokacije putem video veze svojim pristašama okupljenim u povodu 13. godišnjice povlačenja izraelskih vojnika iz južnog Libanona.

Nasrallah je tako po prvi put potvrdio da se borci Hezbollaha bore u Siriji i dodao da sudjeluju u skobima već nekoliko mjeseci. On je kazao da se Hezbollah ne bori iz sebičnih interesa već da zaštiti Libanon jer su Sirija i Libanon suočeni sa prijetnjom radikalnih sunitskih islamista, iza kojih su Sjedinjene Države i njezini saveznici koji rade u interesu Izraela.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti

>> U eksploziji raketa u Bejrutu četiri ozlijeđena

Pozvao je na izbjegavanje bilo kakvih sukoba u Libanonu. Dvadeset tri osobe su poginule u zadnjih pet dana u Tripoliju, na sjeveru Libanona, u borbama pristaša i protivnika sirijskog režima, što je najkrvaviji sukob u zemlji zadnjih godina. Sto devedeset sedam osoba je ozlijeđeno u tom nasilju koje je počelo u prošlu nedjelju i nastavilo se do petka u zoru, u drugom po veličini libanonskom gradu.

Islamisti iz Francuske bore se na strani sirijskih pobunjenika

Između 180 i 200 francuskih državljana je tijekom prošle godine otišlo je u Siriju da bi se pridružili pobuni protiv snaga predsjednika Bašara al Asada, objavio je u subotu Le Monde pozivajući se na izvješća službi za unutarnju i vanjsku sigurnost (DCRI, DSGE).

Taj broj je veći od ranijih procjena koje su govorile o oko 50 ljudi, a uključuje i one koji su se pridružili skupinama bliskim Al Kaidi. Oko dvadesetak boraca već se vratilo kući iz područja sukoba. Le Monde kaže da su tajne službe zabrinute da bi povratnici iz Sirije u Francuskoj mogli izvesti napade. Te službe kažu da nemaju nikakvog legalnog temelja za praćenje i nadzor tih ljudi.

Francuski list navodi da je od povratnika iz Sirije uhićen samo jedan, 25-godišnji Francuz korejskog podrijetla Flavien Moreau. Službeni Pariz inače pruža punu potporu sirijskoj oporbi i želi odlazak predsjednika Asada s vlasti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene