Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potraga, zapljena i uništavanje krijumčarskih brodova

EU dala zeleno svjetlo za pomorsku operaciju protiv kriminalnih skupina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a dali su u ponedjeljak u Bruxellesu zeleno svjetlo za pomorsku operaciju protiv kriminalnih skupina u Sredozemlju koje prebacuju migrante u Europu, ali će za oštriji nastup prema njima trebati odobrenje Vijeća sigurnosti.

"Prihvaćen je koncept u četiri točke. Prva točka se odnosi na prikupljanje podataka i praćenje brodova, kojima se krijumčari služe za prijevoz ljudi i to je moguće bez odluke Vijeća sigurnosti", rekla je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Davor Božinović Na državnoj granici Božinović obišao granicu i poslao poruku: "Možda bi htjeli žice, drugi bi htjeli da sve puštamo pa bi ovdje bile rijeke migranata"

Ova odluka znači da sada mogu početi pripreme za operaciju, koja će se moći početi provoditi u lipnju.

"Sada počinju pripreme. Nadam se da će sve biti spremno za operaciju od lipnja", izjavila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Operacija pod imenom "EUNAFOR Mediterranean" imat će sjedištu u Rimu, a za zapovjednika te vojne operacije imenovan je talijanski kontra-admiral Enrico Credendino.

Odluka je donesena na zajedničkom sastanku ministara vanjskih poslova i ministara obrane zemalja članica.

Očekuje se da bi Vijeće sigurnosti moglo dati suglasnost krajem ovoga tjedna.

Sprema se neviđena operacija EU - Ratni brodovi su spremni, čeka se samo dozvola

Nakon donošenja rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a vojna operacija bi mogla početi sa sljedećim fazama djelovanja, što uključuje potragu, zapljenu i uništavanje krijumčarskih brodova na temelju međunarodnog prava i uz partnerstvo s libijskim vlastima.

Ministrica Pusić je rekla da na sastanku nije bilo riječi o prijedlogu Komisije da se uvedu kvote za razmještanje tražitelja azila i izbjeglica po zemljama članicama u skladu s njihovim mogućnostima.

"O tome ionako neće odlučivati ministri vanjskih poslova jer je to u nadležnosti ministara unutarnjih poslova", rekla je Pusić, dodajući da je ipak iz prvih reakcija vidljivo da taj prijedlog neće dobiti potporu zemalja članica. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene