Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Arbitraža oko granice

Erjavec: Dio hrvatskih medija pogrešno je razumio moju izjavu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u četvrtak popodne da nije točno da ima neslužbene informacije kako će Slovenija na arbitraži dobiti kontakt s otvorenim morem, te dodao da su neki hrvatski mediji jučer pogrešno shvatili jednu njegovu izjavu u intevjuu za lokalnu televiziju VTV Velenje.

"Bilo bi mi jako drago kad bih imao neslužbenu informaciju da će Slovenija imati slobodan pristup otvorenom moru, ali to nikad nisam rekao", kazao je Erjavec novinarima na rubu regionalnog sastanka na Brdu kod Kranja, prenijela je Slovenska tiskovna agencija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgovor na pismo Erjavcu Arbitraža Hrvatske i Slovenije: Odgovor Amerike neugodno iznenadio Slovence Slika nije dostupna PARLAMENT USVAJA ZAKONSKI PAKET Erjavec bi Savudrijsku valu podijelio bovama, Cerar ga odbio

Slovenski je ministar dodao da mu je žao što je njegova izjava iz intervjua koji je u srijedu objavila jedna druga regionalna TV postaja, a dana je krajem ožujka za televiziju u Velenju, bila pogrešno shvaćena, no da nije isključeno da se radi o "spinu" i otvaranju "nove teme" u medijima s obzirom na približavanje parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

Brdo kod Kranja: Proširenje EU-a na Balkan mora ostati strateški prioritet

Hina je u srijedu pozivajući se na jučer objavljeni intervju navela da je Erjavec u razgovoru rekao kako ima neslužbene informacije da će Slovenija na arbitraži dobiti kontakt s otvorenim morem, da bi bio razočaran ako se to ne bi dogodilo, a izrazio je i očekivanje da će pravorijek uslijediti u lipnju ili na jesen.

Nakon reakcija u Hrvatskoj, slovensko ministarstvo vanjskih poslova zanijekalo je kako je Erjavec rekao da ima neslužbene informacije o budućoj presudi, te kazalo da je izjava izvađena iz konteksta i da je slovenski ministar u razgovoru rekao slijedeće: "Po informacijama koje imam, a koje su doduše vrlo neformalne, a i na osnovi nekih osjećaja koje ima naša odvjetnička skupina, sastavljena od najuglednijih svjetskih pravnika za pomorsko pravo, nekako imamo jedan optimizam da će arbitražni sud odrediti taj kontakt s otvorenim morem".

Glasnogovornica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Nataša Bokal ocijenila je da ta izjava ne predstavlja ništa novo jer je Slovenija oduvijek otvoreno govorila da je kontakt s otvorenim morem vitalni slovenski interes i da to i očekuje od arbitraže.

Erjavec je popodne na Brdu kod Kranja, prenosi STA, rekao da ga hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u vezi sa spomenutim slučajem nije nazvala, da po njegovim informacijama na konferenciju u Sloveniju nije došla zbog bolesti i da joj želi uspješan oporavak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene