Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'STrahujemo više no ikad'

Erdogan prisegnuo: Ima li straha od autokracije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turski predsjednik Tayyip Erdogan prisegnuo je u četvrtak postavši 12. turski predsjednik i učvrstivši poziciju najmoćnijeg čelnika u novijoj turskoj povijesti, zbog čega njegovi protivnici strahuju od potencijalne sve jače autoritarne vladavine u zemlji.

Čitajući prisegu na svečanosti održanoj u parlamentu, turski predsjednik Tayyip Erdogan se obvezao da će štititi tursku neovisnost i integritet, pridržavati se ustava i načela Mustafe Kemala Ataturka, utemeljitelja moderne sekularne republike.

Pročitajte i ovo Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama Ilustracija Rijedak prizor Prvi sastanak nakon 14 godina: Nakon žestokih svađa sjeli za stol, povezalo ih važno pitanje

Nakon prisege položio je vijenac ispred Ataturkova mauzoleja, nakon čega je predviđena svečanost u predsjedničkoj palači.

Nedugo nakon prisege, Erdogan je novim predsjednikom vlade imenovao dosadašnjeg ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua. Davutoglu će voditi sadašnju vladu dok Erdogan od njega ne zatraži osnivanje nove. Očekuje se da će to biti u petak.

Erdogan pobjedio u prvom krugu izbora: 'Otvaramo vrata novog doba!'

Članovi parlamenta najjače turske oporbene stranke CHP izašli su iz prostorije nekoliko trenutaka prije nego što je Erdogan prisegnuo, a predsjednik stranke Kemal Kilicdaroglu bojkotirao je cijeli događaj, optuživši novoga predsjednika za kršenje ustava s obzirom na to da je nakon pobjede na predsjedničkim izborima ostao na premijerskoj dužnosti.

"Više nego ikada do sada strahujemo od autokratske vladavine jednoga čovjeka u Turskoj", kazao je za Reuters član CHP-a i parlamentarni zastupnik Aykan Erdemir.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene