Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima tu svega

WikiLeaks: Najzanimljivije tajne bilješke ambasadora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Wikileaks je postao prava riznica kojekakvih informacija.

Na njihovim stranicama nalazi se tek 278 objavljenih tajnih brzojava od njih preko 250.000, no i oni su dovoljni za punjenje novinskih stupaca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obamina administracija u akciji SAD uvodi mjere protiv 'curenja' povjerljivih informacija Slika nije dostupna Zadovoljni zbog Irana Netanyahu: WikiLeaks je učinio dobru stvar za Izrael

Među mnoštvom informacija, našao se i komentar kuvajtskog ministra unutarnjih poslova za krijumčare hašiša iz Irana iz 5. veljače 2009. godine. Šeik Jaber al-Khalid Sabah američkom je veleposlaniku u toj zemlji objasnio zašto Kuvajt ne želi spašavati ljude poput krijumčara droge. 'Ako su truli, onda su truli i najbolja stvar je riješiti ih se. Ako ste ih pokupili u Afganistanu, tamo ih se i riješite, usred ratne zone', komentirao je Sabah.

>> Devet najšokantnijih tajni WikiLeaksa

Povod za razgovor bilo je spašavanje osmorice Iranaca od strane američkih marinaca, kojima se brod nasukao i koji su krijumčarili hašiš kroz kuvajtske vode. 'Bog ih je htio utapanjem kazniti za krijumčarenje, a onda ih vi spasite. Sad su oni vaš problem! Trebali ste pustiti da se utope', zaključio je Sabah.

'Homo sovieticus'

Američki veleposlanik u Kazahstanu zabilježio je kako to izgledaju životni stil i navike lokalnih političara. U brzojavu poslanom 17.4 2008. godine, putem izvora došao je do spoznaje kako kazahstanski ministar obrane Daniyal Akhmetov izrazito voli stari, provjereni i nadasve ruski način relaksacije. Ukratko, navodi kako Akhmetov voli popiti i to u 'homo sovieticus' stilu.

Konzervativan gay političar...

Guido Westerwelle, njemački ministar vanjskih poslova i zamjenik kancelarke Angele Merkel, bio je također predmet opservacije dužnosnika američkog veleposlanstva u Berlinu. Iako je on javno istupio kao gay političar, u dokumentu kojeg je WikiLeaks objavio i koji je nastao 18.9.2009. godine, Westerwelle je između ostalog opisan i kao političar s vrlo konzervativnim stavom o gay brakovima.

'Izrazito želi zaštititi poseban status braka i obitelji pod njemačkim zakonom. Protivi se usvajanju djece istospolnim parovima u braku, ali sam kaže kako mu je želja jednog dana imati djecu'.

'Briljantna' ideja kralja Abdullaha

Nadalje, savjetnik za protuterorizam, John Brennan, nimalo nije pokazao entuzijazam za ideju saudijskog kralja Abdullaha, koji je predložio da se puštenim zatvorenicima iz zloglasnog zatvora Guantanamo, ugrade čipovi za praćenje, prenosi New York Times. On je tu ugradnju usporedio s onom koja se koristi na njihovim konjima i sokolima.

>> 'Rješenje graničnog spora Slovenije i Hrvatske američki je interes'

>> Guardian: WikiLeaks otkriva zašto Mladić nije uhićen

Princ Andrew i 'glupa' britanska vlada

Britanski vojvoda od Yorka, princ Andrew, otkrili su objavljeni dokumenti na WikiLeaksu, izvrijeđao je vlastitu vladu, nazvavši je 'glupom' te je time zaprepastio američkog veleposlanika u toj zemlji, prenosi Telegraph. Razgovor oko navodnih optužbi oko uzimanja mita i tvrtke BAER Systems, bio je na samom rubu neukusa.

'Laka kategorija'

Telegraph prenosi kako je američki predsjednik Barack Obama nakon prvog susreta s britanskim premijerom Davidom Cameronom, britanskog čelnika okarakterizirao kao 'političara lake kategorije'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene