Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Progovorio za Time

Assange: Organizacije se mogu 'balkanizirati' ili reformirati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Julian Assange u najnovijem intervjuu za Time, progovorio je o tajnosti i rastu WikiLeaksa.

'Tajnost se ne bi smjela koristiti za prikrivanje zloporaba i loših odluka', istaknuo je osnivač WikiLeaksa i dodao kako on svoje izvore i njihov identitet štiti do posljednjih granica. Na pitanje želi li na isti način, kao što je razotkrio tajne dokumente SAD-a, razotkriti i tajne stvari oko Kine i Rusije, Assange je odgovorio potvrdno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prava pozadina WikiLeaksa? Engdahl: Objava 'sramotnih' brzojava je opravdanje za rat Slika nije dostupna Najava sljedećeg koraka Assange: Iduća meta WikiLeaksa su velike banke

>> Engdahl: Objava 'sramotnih' brzojava Washingtonu je opravdanje za rat

>> Tko je zapravo Julian Assange, čovjek koji je uzdrmao svijet?

>> Christine Assange: Volim Juliana i ne želim da ga progone

>> Devet najšokantnijih tajni WikiLeaksa

'Da, naravno. Štoviše, mi vjerujemo kako najzatvorenija društva imaju i najviše potencijala za reforme', poručio je. S druge strane, reakcija medija na najnovije 'curenje' američkih diplomatskih dokumenata, objavljenih putem njegovog WikiLeaksa, gotovo da je i previše za njega. 'Kritika medija i reakcija toliko su jake, da zapravo zasjenjuju našu sposobnost razumijevanja tih dokumenata', zaključio je Assange.

'SAD postaju sve više zatvorenije'

Istaknuo je kako razotkrivanje neodgovornosti i loše politike međunarodnih organizacija može dovesti do pozitivnih promjena na dva načina. Kad ih se jednom razotkrije i kad se nađu u središtu pozornosti, one zapravo imaju dva izbora, kaže Assange. 'Prvi je provedba reforme na takav način da to naprave s ponosom i da to ponosno ističu u javnosti. Drugi način je zatvaranje na internoj razini i 'balkanizacija', koji za rezultat, naravno, podrazumijevaju smanjenu učinkovitost u odnosu na prije', objasnio je Assange.

Ono što nije izričito rekao, jest kako organizacije drugog tipa s vremenom propadaju. 'To je za mene dobar ishod, jer organizacije mogu biti učinkovite, otvorene i iskrene, ili mogu biti zatvorene, urotničke i neučinkovite', istaknuo je glavni urednik WikiLeaksa. Za njega, SAD postaju sve zatvorenije, no s druge strane ne vjeruje kako su SAD zbog toga postale 'supersila s teškoćama u ponašanju'. Za njega su SAD zanimljiv slučaj oba tipa organizacija, dakle imaju svoje dobre i loše strane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene