451552
451552
451552
451552
451552

ČOVJEČANSTVO ĆE DOBITI SVOJ 'BACKUP DRIVE' Ovaj čovjek će se pobrinuti za to

  • , 26.09.2016., 16:35
  • Autor:
  • komentara

Opstanak čovječanstva ovisi o tome hoćemo li uspješno kolonizirati Mars, smatra američki tehnološki milijarder i šef tvrtke SpaceX, Elon Musk.

 
 
 
 
Elon Musk (Fotomontaža: Dnevnik.hr/AFP/Guliver/Thinkstock)
Elon Musk (Fotomontaža: Dnevnik.hr/AFP/Guliver/Thinkstock)

Šef tvrtke SpaceX, Elon Musk, u utorak će medijima otkriti svoju novu veliku viziju - kako od planeta Marsa napraviti takozvani "backup drive" za spas čovječanstva. Musk javnost o tome misli izvjestiti uživo na 67. Međunarodnom kongersu astronautike u meksičkom gradu Guadalajari.

Ususret svojem govoru u utorak, Musk je u ponedjeljak na svojem Twitter profilu objavio prvu fotografiju testiranja moćnog raketnog motora nove generacije, nazvanog Raptor, koji će biti dio njegovog "Međuplanetarnog transportnog sustava" (ITS) i sredstvo pomoću kojeg bi čovjek trebao letjeti prema Crvenom planetu.

Fotografija raketnog motora Raptor, koju je Musk objavio, pokazuje statičko testiranje paljenja motora, u kojem se motor testira do njegovih krajnjih granica i performansi.

Obzirom na prethone najave SpaceX-a o njihovom raketnom sustavu za odlazak na Mars, gorivo za Raptor motor gotovo je sigurno mješavina metana i tekućeg kisika.

Postoje dva razloga zašto se SpaceX odlučio upravo za metan, a ne klasični RP-1 kerozin, kojeg inače koriste. Prvi je da je metan puno jeftiniji, a drugi da ga vjerojatno ima i na Marsu te da ga se tamo može i prikupljati kao gorivo za rakete.

"Proizvodni cilj Raptora je specifičan impul od 382 sekunde i potisak veličine 3 MN (310 tona) pri tlaku od 300 bara", napisao je Musk na svojem Twitter profilu. Razlika između motora Raptor i Merlin motora, kojeg SpaceX koristi za prijevoz tereta do Međunarodne svemirske postaje je u tome što Raptor u komori za sagorijevanje goriva ima tri puta veći pritisak, pojašnjava Elon Musk.

To znači i da je Raptor ugrubo trostruko moćniji motor od Merlina.

No vratimo se na misiju prema Marsu. Prvi veliki cilj, kojeg je Musk izrazio 2015. godine, jest prebaciti 100 ljudi i 100 tona materijala i opreme na Crveni planet.

Za to će biti potrebna i posebna raketa, a jedino što se sa sigurnošću nagađa, jest da bi ta raketa mogla, ako ne i trebala, biti najveća dosad, odnosno, otkako se čovjek otisnuo u svemirska prostranstva.

SpaceX će Muskovu najavu prenositi uživo u utorak u 20:30 sati po hrvatskom vremenu.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se