Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZ ŠIJITSKIH SELA

EKSTREMISTI NAPALI KONVOJ ZA EVAKUACIJU Zapaljeni autobusi za prijevoz sirijskih civila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće promrzlih, uplašenih ljudi, među njima mnogo žena i djece, ranjenih i bolesnih zatočeno je u enklavi, objavio je ICRC.

Danas je objavljeno kako će se nastaviti evakuacija civila iz zadnjih pobunjeničkih dijelova istočnog Alepa, koja je bila prekinuta u petak. No, optimistične vijesti o tome kako su autobusi počeli ulaziti u četvrti Zabdije, Salahedin, al-Mašad i al-Ansari u istočnom Alepu pod nadzorom Crvenog križa i Međunarodnog odbora Crvenog križa (CICR), ubrzo su sustigle one o novom napadu, ovaj put na - autobuse iz evakuacijskog konvoja.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo Napad Irana na Izrael U bolnici je Sedmogodišnja djevojčica bori se za život, njezin dom pogodio je šrapnel iranske rakete: "Spavala je u kući, a onda je palo na nas"

Sirijski opservatorij za ljudska prava javio je kako su autobusi za evakuaciju ljudi iz opkoljenih sela al-Foua i Kefraya napadnuti, a neki su i spaljeni. Još nije poznato službeno tko je i zašto zapalio autobuse, no neslužbeno je riječ o ekstremističkoj skupini bliskoj džihadistima.

Elizabeth Hoff, predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Siriju, kazala je da je ekipa WHO-a na putu za područje gdje će se održati evakuacija. Državna televizija prikazala je snimke autobusa parkiranih uz autocestu te vozila sa zastavom sirijskog Crvenog polumjeseca, prenosi Hina.

Glasnogovornica CICR-a u Ženevi rekla je da za sada ne može ništa potvrditi o pripremama za evakuaciju. Nakon što je u petak prekinuta evakuacija, ICRC je u subotu pozvao zaraćene strane da brzo donesu plan i osiguraju "čvrsta" jamstva za evakuirane.

Sirijska vojska obustavila je evakuacije u petak jer navodno "pobunjenici nisu poštivali uvjete sporazuma". Jedan je vojni izvor ustvrdio da su pobunjenici "otvorili vatru i željeli iznijeti oružje preko talaca". Međutim, Sirijski opservatorij za ljudska prava kaže da je evakuacija istočnih dijelova Alepa, koji su ovaj tjedan u ruke režima vojske predsjednika Bašara al-Asada, prekinuta zbog zahtjeva da se evakuiraju i stanovnici šjitskih sela al-Foua i Kefraya, naklonjenih Asadu, a koja su opkolili sirijski pobunjenici.

Tisuće promrzlih, uplašenih ljudi, među njima mnogo žena i djece, ranjenih i bolesnih zatočeno je u enklavi, objavio je ICRC.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene