Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napadi u Mumbaiju

Borba i dalje traje: Eksplozije u hotelu Taj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Borba za živote taoca zarobljenih u indijskom hotelu Taj Mahal u Mumbaiju još uvijek traje. U hotelu se prema izvorima CNN-a, nalazi još najmanje jedan napadač koji je zatočio nekoliko osoba. Lokacije napada bile su sljedeće: luskuzni hoteli Taj Mahal i Trident-Oberoi, jedan restaurant, središnja željeznička postaja, Židovski centar i bolnica.

Tijekom dana u hotelu Taj Mahal čula se pucnjava te nekoliko jakih eksplozija popraćenih vatrom i gustim dimom. Ubrzo je stiglo i vatrogasno vozilo koje pokušava ugasiti požar te nekoliko vozila hitne pomoći. CNN izvještava kako su vlasti poručile da situacija 'još nije gotova, ali se bliži kraju.' Policija je izvjestila kako je zaštita života taoca u ovom trenutku prioritet.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika Uhićen je VIDEO S pištoljem uletio u crkvu tijekom mise, pokušao upucati svećenika: Kamere snimile napad Policija Sjeverne Irske, ilustracija Brutalan napad u Sj. Irskoj Mladića pribili čavlima na ogradu: Policija objavila detalje

Trenutačno traju borbe za preuzimanje nadzora nad hotelom Taj Mahal i židovskog centra Chabad House. Indijski specijalci prodrli su u Židovski centar, rekao je zapovjednik sigurnosnih snaga J. K. Dutt, prenosi Reuters. Potvrđeno je kako je u židovskom centru poginulo pet osoba. Broj mrtvih u napadima koji traju od srijede popeo se na 146, dok je 327 osoba ranjeno. Ranije je izraelski veleposlanik u Indiji rekao da je oko šest izraelskih državljana bilo u centru, među kojima rabin i njegova supruga. 

>>
U hotelu pronađena 24 tijela, ubijena i dva terorista

Ispred zgrade hotela Taj Mahal, ali i židovskog centra osim indijske policije, vojske, stotine građana, nalaze se i novinarske ekipe koje snimaju događaj i prenose ga uživo. Novinari i javnost imaju priliku prići veoma blizu svim zgradama koje su napali teroristi, budući da ih policija ne udaljava i ne zabranjuje snimanje.

Osam je stranih državljana ubijeno, a 22 stranca su ranjena u, objavila je u petak policija i potvrdila da je završila operacija oslobađanja Židovskog centra.

'Trojica ubijenih stranaca su Nijemci, dvojica Amerikanci, a po jedan Japanac, Kanađanin i Australac', rekao je M. L. Kumawat, čelnik indijske sigurnosne službe te dodao da su 22 strana državljana ranjena, javlja agencija AFP.

Vlasti u Indiji sugeriraju kako je za niz incidenata zarobljavanja gostiju hotela u Mumbaiju kriv susjedni Pakistan koji oštro demantira ove tvrdnje te Indiji na raspolaganje nudi usluge šefa svoje obavještajne službe. Suradnja ovih dviju zemalja na obavještajnoj razini je značajna budući da se nikada prije nije dogodila. Krivnju s Pakistana danas je pokušao skinuti i šef francuske diplomacije Bernard Kouchner koji je rekao da pakistanska vlada nije umiješana u te napade, iako su u njima možda sudjelovali pakistanski državljani.

Indijske su vlasti uspjele svladati napadače na hotel Oberoi u kojem su nakon intervencije policije pronađena 24 tijela. Reuters javlja da su iz hotela Trident-Oberoi indijski specijalci oslobodili u petak 143 taoca, gostiju i zaposlenih te ubili dva gerilca. Iz izvješća je očito da poprište tragedije pruža sliku užasnutih gostiju i osoblja koje napušta hotel dok im policija pruža fotografije žrtava za identifikaciju.  Francuska agencija navodi da je iz tog hotela oslobođeno i devet kuvajtskih državljana te konzul iz Katara, a Kuvajt će ih evakuirati posebnim zrakoplovom. Taoci su proveli više od 36 sati zatočeni u hotelima koje su zaposjeili teroristi.

Za napade koji se već punih 48 sati događaju u Mumbaiju, još nitko nije preuzeo krivnju. O tome tko stoji iza ovih napada postoje spekulacije, ali još ništa nije potvrđeno. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene