448989
448989
448989
448989
448989

EKSKLUZIVNO Poruka protivnicima kanonizacije Majke Tereze: 'Morate imati sve činjenice'

Intervju za Novu TV i Glas Koncila ekskluzivno je dao otac Brian Kolodiejchuk, postulator kauze kanonozacije Majke Tereze.

 
 
 
 
EKSKLUZIVNO Intervju s postulatorom kauze kanonizacije Majke Tereze (Video: Dnevnik Nove TV)
EKSKLUZIVNO Intervju s postulatorom kauze kanonizacije Majke Tereze (Video: Dnevnik Nove TV)

Je li put prema kanonizaciji Majke Tereze bio dug?

Proces kanonizacije Majke Tereze je započeo 1999. godine, a priveli smo ga kraju večer prije 19. godišnjice njene smrti. To je 19 godina otkako je umrla i 17 godina otkako smo započeli proces.

Neki će reći da je to kratak period?

Prema mom iskustvu 17 godina je dug period, ali u povijesnom kontekstu je to relativno kratak period. No, stvar je u tome da postupak nije bio skraćivan, nikakve iznimke nisu rađene. Što se vremena tiče, napravljene su samo dvije iznimke. Prvu je napravio papa Ivan Pavao II. na samom početku kad je odlučio ne čekati pet godina svrha čega je da osoba u pitanju ima čvrst i širok ugled svetosti. To nije bilo pitanje u slučaju Majke Tereze, kao i ni u njegovom slučaju jer su oni uživali čvrst i širok ugled svetosti.

Radi li se o jednom čudu ili o više njih?

Jedno čudo je potrebno nakon smrti osobe da bi se započeo proces beatifikacije, a potom još jedno čudo nakon beatifikacije da bi došlo do kanonizacije. Logika čuda jest da je to Božja potvrda, koji odgovara na molitve za Majku Terezu. Bog potvrđuje odluku Crkve odgovaranjem na molitve. Tad kažemo da i Bog želi kanonizaciju, da to nije samo procjena Crkve.

Jeste li upoznali čovjeka iz Brazila koji je doživio čudo?

Da, bio je ovdje s obitelji na procesiji, oni su bili prvi koji su donijeli darove Svetom Ocu. Marcilio i njegova supruga svoje dvoje djecu nazivaju 'nastavkom čuda' jer su njemu liječnici rekli da ima manje od 1 posto šanse da postane ocem, a vidjeli ste njegovo dvoje djece, zato ih nazivaju 'nastavkom čuda'.

Ima li još čuda koja nisu bila obuhvaćena postupkom?

Bilo je još slučajeva koje smo proučavali, ali i ovog ili onog razloga, ili medicinska dokumentacija nije dala dovoljno dokaza, ali se nije radilo samo o posredovanju Majke Tereze... Ljudi su me pitali - kad će biti kanonizirana? Ja sam im odgovarao - kad bude pravi trenutak za Crkvu. Kanonizacija se tako dogodila u Jubileju milosrđa i to je vrlo prikladno.

Postoji jedno vrlo važno pitanje koje zanima vjernike u Hrvatskoj. Jeste li čitali nešto o Majci Terezi i njenom djelovanju vezanom uz Hrvatsku?

Ne sjećam se ničeg specifičnog. Ona je koristila hrvatski jezik jer je tada to u Skopju bio jezik u školama. Njezina pjesma u knjizi "Dođi, budi moje svjetlo" je na hrvatskom. Jedan od profesora rekao nam je kako to jako dobro napisana pjesma. Majka Tereza imala je mnogo talenata koje rekao bih, je skrivala, izabirući jednostavnost.

Jeste li upoznali oca Antu Gabrića?

Znam da je radio u Indiji, blizu Kolkate, da je bio prijatelj majke Tereze, da su radili zajedno, i to je njena veza s Hrvatskom.

Kakva bi bila poruka kritičarima kanonizacije Majke Tereze?

Bilo je kritika i moj neki općeniti odgovor, bez da idem u detalje svakog posebno, jest - prvo trebate imati činjenice jer ponekad su optužbe utemeljene na lažnim informacijama, ili možda imaju samo dio činjenica, a ne sve, i onda sve te činjenice morate staviti u kontekst mjesta i vremena. Kolkata nije New York, nije Pariz, ne možete koristiti standarde SAD-a ili Europe i očekivati istu stvar. Druga stvar je perspektiva - ako je Majka Tereza bila 'pro life', a vi se zalažete za abortus, onda ćete imati fundamentalno neslaganje.

Jučer smo upoznali skupinu muslimana koji kažu da je Majka Tereza 'njihova'...

Zanimljivo je i dirljivo da smo nakon sprovoda Majke Tereze koji je bio državni sprovod, tako joj je država Indija odala počast, vidjeli da su za nju molili i Hindusi i muslimani, Židovi, velik broj drugih skupina. Majka Tereza je istovremeno bila vrlo pobožna katolkinja, a način na koji je radila je dozvoljavao svima da budu dio toga. I danas u Kolkatu dolaze volonteri koji su različitih vjera, ili uopće nisu vjernici ili su vrlo skeptični po pitanju vjere, što god, i služenjem, pomaganjem drugima, sve im se vraća. Ljubavlju možete naučiti svašta o Bogu.

Tijekom kanonizacije pape Ivana Pavla II., papa Franjo je rekao da je on bio zaštitnik obitelji. S vašeg stajališta, čija je zaštitnica Majka Tereza?

Majka Tereza je također pridavala veliku pažnju obitelji, često je govorila o obitelji, o ljubavi unutar obitelji. Ako su neke žene previše pomagale redovnicama tamo slala ih je kući rekavši im da moraju biti sa svojim obiteljima. Imala je veliko poštovanje prema životu, od njegova začeća.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se