448937
448937
448937
448937
448937

Majka Tereza je bila posebno vezana uz Hrvate

  • , 04.09.2016., 07:19
  • Autor:
  • komentara

U nedjelju će papa franjo proglasiti Majku Terezu sveticom. Reporterka Ivana Petrović javila se iz Rima za Dnevnik Nove TV.

 
 
 
 
Majka Tereza (Foto: AFP)
Majka Tereza (Foto: AFP)

'Sve je spremno. Na Trgu Svetog Petra očekuje se oko pola milijuna hodočasnika. Kanonizacijsku misu predvodit će papa Franjo 13 godina nakon što je Ivan Pavao II. Majku Terezu proglasio blaženom uzdignuvši je na čast oltara. Majka Tereza je bila jedan izniman lik ne samo crkvene već i suvremene povijesti. Dobitnica je Nobelove nagrade za mir. Ona je svojim svakodnevnim radom, a i javnim izjavama koje je davala rušila mnoge obrasce poput, recimo, siromaštva i milosrđa. Govorila je kako siromaštvo nije krepost već je strašan grijeh jer čovjek daje premalo čovjeku i Bog ne voli siromaštvo. Također je rekla da kada se pomaže siromašne da im se mora pomagati sa poštovanjem, a ne s lažnom samilosti i patetikom, davajući time na neki način lekcije suvremenom svijetu. Majka Tereza će u nedjelju postati svetica opće crkve', rekla je Ivana Petrović.

Majka Tereza bila je posebno vezana uz Hrvatsku i Hrvate. Zbog čega?

'Pa zbog više razloga. Ponajprije, nju je formirao otac Jambreković koji je u to staro doba u Skoplju bio svećenik. Dakle, skopsku župu su vodili hrvatski isusovci. Ona je govorila izvanredno hrvatski jezik. Čak je i privatno sa svojim bratom Lazarom razgovarala na hrvatskom. U Zagreb je 1928. došla s majkom i ona ju je ispratila za Dublin. Pater Anto Gabrić je bio njezin bliski prijatelj, njezin ispovjednik. Tri puta je bila u Hrvatskoj. Don Luka de Pollo ju je pratio na svim njezinim putovanjima i bio vjeran zapisničar njezinih misli. Mogli bi do sutra pričati o tome koliko je Majka Tereza voljela Hrvate i bila uz njih vezana. Ona je, uostalom, i naša državljanka. 1995. godine je dobila naše državljanstvo. Ta mala, krhka ženica koja je tako zadužila svijet', izvijestila je Ivana Petrović iz Rima.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se