Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica ministara financija

EK: Glavno je da se u nedjelju navečer postigne dogovor o Cipru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija misli da je 'najvažnije' postići dogovor o planu spašavanja Cipra u 'nedjelju navečer' na sjednici ministara financija eurozone u Bruxellesu.

"Najvažnije je da se euroskupina u nedjelju navečer u Bruxellesu dogovori o programu financijske pomoći Cipru. Taj dogovor odmah moraju početi provoditi Cipar i njegovi partneri u eurozoni", rekao je u subotu u priopćenju europski povjerenik za gospodarstvo Olli Rehn.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobro je imati na umu Važna obavijest iz banaka: Na Veliki petak neće biti dostupna jedna usluga Slika nije dostupna Financijska kriza Cipar: Prijedlog oporezivanja depozita u bankama vjerojatno pada

>> Ciparski parlament usvojio prve mjere 'plana B' za spas

"Nažalost, događaji ovih dana stvorili su situaciju u kojoj više nema optimalnog rješenja. Danas postoje samo teške odluke", dodao je.

Odao je "priznanje napretku koji je ostvarila ciparska vlada u traženju rješenja koji otvara vrata dogovoru o programu financijske pomoći Cipru". "U narednim satima nastavljaju se rad i intenzivni kontakti", dodao je.

Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades rekao je u subotu navečer u Nikoziji kako se nada "brzom" postizanju dogovora o planu spašavanja, dok je sudjelovao u maratonskim pregovorima s trojkom financijaša (EU, ECB, MMF).

Stotine bankovnih službenika prosvjedovale u Nikoziji

Stotine bankovnih službenika prosvjedovale su u subotu u Nikoziji, gdje su vlasti u utrci s vremenom kako bi s europskim partnerima zaključile plan za spašavanje banaka i gospodarstva tog otoka. Prosvjedna povorka se ispred sjedišta Ciparske unije bankovnih službenika (Etyk) uputila prema ministarstvu financija, zaustavivši se kratko ispred zgrade predsjedništva, izvijestila je agencija France Presse.

Čim se povorka približila predsjedničkoj palači, policija ju je zaustavila, ali ju je poslije pustila da nastavi put i nije zabilježen nijedan izgred, premda je nezadovoljstvo sudionika bilo vidljivo. Prosvjednici koji strahuju za svoja radna mjesta u slučaju stečaja i restrukturiranja banaka, nosili su transparente na kojima je pisalo "Ne dirajte u mirovinske fondove", "Ne stečaju Cipra" i slično.

Cipar do ponedjeljka mora pronaći 7 milijarda eura - više od trećine svog BDP-a - kako bi mu trojka odobrila međunarodna pomoć vrijednu 10 milijarda eura i kako bi europska središnja banka (ECB) i dalje njegovim bankama osiguravala potreban gotov novac. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene