Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukobi prosvjednika

Egipat: U nasilju u subotu poginulo 79, ranjeno 549 osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Diljem Egipta poginulo je 79 osoba, a 549 je ranjeno u subotu u političkom nasilju i sukobima sigurnosnih snaga s prosvjednicima, pristašama svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija, objavila je egipatska novinska agencija MENA pozivajući se na vladine izvore.

Prema tim podacima, sada ukupan broj poginulih u Egiptu od srijede, kada je došlo do krvavog gušenja prosvjeda, iznosi 830, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Vrbovcu Udomili osobe s mentalnim poteškoćama pa ih pretvorili u robove: Tukli ih, zaključavali po noći, tjerali da rade Ilustracija Trpio nasilje Sanela nasmrt izbola supruga: Susjedi otkrili strahote koje su se događale godinama

>> Egipat u strahu: Poziv na nove prosvjede

Muslimanska braća otkazala su iz sigurnosnih razloga većinu za danas najavljenih okupljanja, a snage sigurnosti i oklopna vozila raspoređeni su u glavnom gradu posebice oko zgrade Vrhovnog suda, moguće nove mete prosvjednika.

Egipatska vlada raspravlja istodobno o mogućnosti zabrane djelovanja Muslimanske braće. Poruke koje pristižu u vezi s njihovim djelovanjem za sada su kontroverzne i kreću se od jučerašnje poruke premijera Hazema Beblavija, koji je prema riječima njegova glasnogovornika, predložio formalno raspuštanje Muslimanskog bratstva, do poruka savjetnika prijelaznog egipatskog predsjednika Adlija Mansura kako u političkom životu ima mjesta za sve koji na miran način žele graditi budućnost Egipta te današnju poruku glavnog zapovjednika vojske Abdel Fatah al-Sisija, koji je u govoru vojnim i policijskim časnicima obećao obračun sa svima koji koriste nasilje, ali i Mursijevim pristašama poručio da u 'Egiptu ima mjesta za sve'.

Bojeći se novog nasilja, SAD je objavio kako veleposlantvo u Kairu ostaje zatvoreno, dok neki republikanski senatori traže obustavu američke vojne pomoći Egiptu. London i UN osudili su upotrebu sile protiv prosvjednika, dok Berlin poziva na dijalog kao jedini način da se izbjegne građanski rat.

Za razliku od njih, Palestinci, Jordan i Saudijska Arabija ponovno su izrazili svoju potporu egipatskoj vlasti koja je po njima 'suočena s terorizmom'. U Kairu je danas, unatoč raspoređenim snagama sigurnosti, mirno, a tijekom dana i trgovine su na par sati bile otvorene.

Pristižu i vijesti da neke tvrtke, poput General Motorsa, njemačke kemijske tvrtke BASF te švedskog Elektroluxa, koji u Egiptu ima blizu 7.000 zaposlenih, ponovno otvaraju vrata svojih postrojenja u Egiptu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene