Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijeno više od 750 ljudi

Egipat u strahu: Poziv na nove prosvjede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan nakon što su sigurnosne snage iz džamije u Kairu evakuirale stotine pristaša svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija islamisti su pozvali na nove prosvjede, a potom ih otkazali.

Muslimansko bratstvo u posljednji je trenutak otkazalo prosvjede u Kairu. Njihove pristaše trebale su nakon popodnevne molitve krenuti iz džamija prema Ustavnom sudu oko kojeg su raspoređene jake vojne snage. Prosvjedi su otkazani zbog zabrinutosti za sigurnost ljudi, kažu u islamističkom pokretu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ulični sukobi Opet kaos u Egiptu: Kairom odjekuju eksplozije i pucnjava Slika nije dostupna Ne odustaju od prosvjeda Egipat: 'Vlada za vikend sprema intervenciju protiv Mursijevih pristalica'

Strahuje se od novog nasilja nakon četiri dana sukoba s više od 750 mrtvih. Uhićeno je 385 osoba koje su se zatvorile u džamiju Al-Fath, a sigurnosne snage silom su ih evakuirale u subotu, objavilo je egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Prema riječima Muslimanskog bratstva više od tisuću osoba, među njima i žena, bilo je u džamiji od petka navečer.

Pristaše predsjednika Mohameda Mursija svrgnutog 3. srpnja akcijom moćne egipatske vojske, pozvale su na nove prosvjede danas poslijepodne kako bi osudile 'državni udar'.

Mursijeve pristaše, na poziv Muslimanskog bratstva sudjelovali su u petak na Maršu gnjeva protiv sigurnosnih snaga koje su u srijedu rastjerale dva okupljališta Mursijevih pristaša. Pritom je u cijelom Egiptu ubijeno 578 osoba, najviše promursijevih ljudi, a vlada postavljena od vojske uvela je izvanredno stanje i policijski sat.

>> Kriza u Egiptu ne jenjava, gnjev raste: Sve više prosvjednika

Smatra se da je srijeda bila najkrvaviji dan u Egiptu nakon pada predsjednika Hosnija Mubaraka u veljači 2011.

Više od tisuću ljudi, uglavnom promursijevih pristaša, ubijeno je od kraja lipnja u sukobima sa snagama reda i protivnicima Mursija.

Egipat je postao duboko podijeljena zemlja između pristaša islamista iz čijih je redova Mursi, izabran na prvim demokratskim predsjedničkim izborima, te Egipćana koji žele svjetovnu vlast i optužuju Muslimansko bratstvo da im želi ukrasti revoluciju.

Prijelazna vlada opravdava svoju akciju borbom protiv terorizma, no u subotu je najavila da Muslimanskoj braći ima mjesta u tranziciji, ali samo onim članovima koji nisu okrvavili ruke.

Zapadne zemlje upozoravaju na 'mogući građanski rat'

Zapadne zemlje većinom pozivaju sve strane u Egiptu na krajnju suzdržanost i mir, no vlada Bolivije je vojno-policijsku represiju nazvala genocidom, a Kuba osudila 'smrt nedužnih civila'.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon osudio je pretjeranu uporabu sile prema prosvjednicima, a isto je učinio i London.

Njemački šef diplomacije Guido Westerwelle pozvao je na 'dijalog sve političke snage' i upozorio da u protivnom Egiptu 'prijeti građanski rat'.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan kritizirao je Vijeće sigurnosti UN-a, Europsku uniju i Organizaciju islamske suradnje jer nisu osudile represiju egipatskih vlasti nad prosvjednicima.

Jordan i Saudijska Arabija koja je u Egipat poslala tri poljske bolnice, stale su uz egipatsku vladu protiv 'terorista'. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene