Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se podizanje optužbi

Džohar Carnajev komunicira s istražiteljima pišući poruke na papiru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američke vlasti još nisu javno obznanile koje će optužbe podnijeti protiv Džohara Carnajeva, no dužnosnik američkog ministarstva pravosuđa, koji je upoznat sa slučajem, rekao je za CNN da će protiv 19-godišnjeg Carnajeva biti podignuta federalna optužnica za terorizam te vjerojatno i optužnica za ubojstva.

'On trenutno nije u stanju da ga se može ispitivati', rekao je načelnik bostonske policije Ed Davis, na jučerašnjoj konferenciji za medije. Dok tužitelji sastavljaju slučaj i optužnice protiv Carnajeva, Davis je rekao kako su Džohar i njegov brat Tamerlan planirali napad prije obračuna s policijom, koji je omeo njihove planove. Davis nije otkrio jesu li istražitelji uspjeli otkriti o kojoj se potencijalnoj meti radilo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ovo je LICE TERORA' Policajac poslao fotografije uhićenja bostonskog bombaša Slika nije dostupna Igrao se s nećakinjom VIDEO Prva snimka na kojoj se Džohara Carnajeva čuje kako govori

>> Bostonska 'kuća s brodom' postala nova atrakcija

>> 'Imali su još eksploziva, mislimo da su ga planirali i iskoristiti'

Isto tako, dovodi se u pitanje i mogućnost hoće li Džohar Carnajev uopće moći govoriti, zbog prirode njegovog ranjavanja u obračunu s policijom, istaknuo je Dan Coats, član odbora za oružje američkog Senata, u ABC-jevoj emisiji 'This Week'. Naime, Carnajev je tijekom obračuna s policijom teško ranjen u vrat. 'To ne znači kako neće moći komunicirati, ali zasad mislim da je on u takvom stanju u kojem od njega ne možemo dobiti nikakve informacije, rekao je Coats. Džohar Carnajev, izvještavaju američki mediji, nalazi se u ozbiljnom, ali stabilnom stanju u bolnici.

CNN doznaje i kako je Carnajev uspio komunicirati s istražiteljima pišući nekoliko poruka iz bolničkog kreveta.

Nedorečeno ispitivanje brata Tamerlana

Dužnosnik FBI-ja još u subotu je je istaknuo kako su njihovi agenti intervjuirali Tamerlana Carnaejva 2011. godine, na zahtjev ruske vlade. U FBI-ju su rekli kako je Rusija tvrdila da je Tamerlan sljedbenik radikalnog islama te fanatični vjernik, kao i da se drastično promijenio od 2010. godine. No, jedan američki dužnosnik i policijski dužnosnik su istaknuli kako je zahtjev ruske vlade bio isprazan te da su mu nedostajale specifičnosti, koje su onemogućile FBI da temeljito ispita Tamerlana.

Džohar se dan poslije bombaškog napada ponašao normalno

Dan nakon bombaškog napada, Džohar Carnajev ponašao se na kampusu MIT-ja poput normalnog studenta i dok je s kolegom bio u dvorani na kampusu, kao tema se spomenuo i bombaški napad. 'Da, tragedije se događaju čovječe. Takve se stvari događaju diljem svijeta. To je ludost', rekao je tad kolegi Džohar.

U petak navečer po američkom vremenu, Džohar i Tamerlan Carnajev ulaze u oružani sukob s policajcem Seanom Collierom na kampusu MIT-ja te za njima počinje policijska potjera. Tamerlana policajci teško ranjavaju te on umire u bolnici, dok je Džohar uspio pobjeći te se sakrio u brodić pored jedne kuće u Watertownu, gdje ga je pronašla policija na dojavu vlasnika te uz kraću razmjenu vatre i svladala te uhvatila.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene