Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi napad u SAD

Dva napadača ubijena na natjecanju u karikaturama proroka Muhameda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teksaška policija ubila je dvojicu napadača na izložbu karikatura proroka Muhameda kod Dallasa koju je organizirala protuislamistička udruga, objavile su vlasti u ponedjeljak.

Pucnjava se dogodila nakon nekoliko sličnih napada u zapadnoeuropskim zemljama povezanih s karikaturama. U siječnju su napadači ubili dvanaest osoba u pariškom uredu satiričkog lista Charlie Hebdo.

Pročitajte i ovo Bombardirana zgrada u Harkovu Noćni napad Rusi raketirali Harkov, ubijen 12-godišnji dječak: "Teror nad gradom postaje sve gnusniji" Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!"

Najnoviji napad dogodio se u nedjelju oko sedam sati navečer na parkiralištu centra Curtis Cuvell u predgrađu Dallasa Garlandu. Geert Wilders, kontroverzni nizozemski političar i antislamist koji je na listi za odstrel džihadista, bio je među govornicima na izložbi.

Zapucali na zaštitara

U policiji kažu da još nisu identificirali dvojicu napadača ni jesu li povezani s kritičarima koji izložbu smatraju protuislamskom.

Policija je iz opreza pretražila njihov automobil zbog eksploziva koji je mogao biti u vozilu, rekao je glasnogovornik gradske policije Joe Harn.

Naoružani muškarci su se pred kraj izložbe automobilom dovezli pred centar i zapucali na zaštitara pogodivši ga u nogu, a policijaci koji su se tamo zatekli uzvratili su i ubili obojicu napadača.

Zaštitar je obrađen u bolnici i pušten, kažu u policiji dodajući da nitko drugi nije ranjen.

Većina posjetitelja izložbe bila je u centru i nije bila svjesna što se vani događa, dok policajci nisu ušli i rekli da ostanu unutra.

Smisao izložbe je bio promicanje slobode govora

Natjecanje je organizirala Pamela Geller, predsjednica Američke inicijative za obranu slobode (AFDI) poznate po antiislamskim stavovima.

U toj udruzi kažu da je smisao događaja bio promicanje slobode govora. Organizatori su ponudili nagradu od 10.000 dolara za najbolju karikaturu proroka Muhameda i 2500 dolara za nagradu publike.

AFDI je nakon pucnjave objavio priopćenje na Facebooku u kojem kaže "da je to napad na slobodu govora". "Što ćemo učiniti? Hoćemo li se predati tim zvijerima?", piše u priopćenju.

U govoru na izložbi, Wilders je objasnio zašto podupire natjecanje u karikaturama, rekavši da je crtanje Proroka i kršenje jednog od najvećih islamskih tabuo "čin oslobođenja".

"Naša poruka danas je vrlo jednostavna: nikad nećemo dopustiti da nam divljaštvo, da nam islam oduzmu slobodu govora", rekao je Wilders gostima na izložbi.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene