Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Put prema Europi

'Federalizacija je nužna jer ova država danas ne funkcionira'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, jasno je dao do znanja kako će se njegova stranka zauzimati za federalizaciju zemlje.

Novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je u intervju za Bosanskohercegovačku radio televiziju (BHRT) da će se njegova stranka zauzimati za federalizaciju BiH koja vodi tu zemlju prema Europi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraživanje Eurostata Izašli podaci o najdugovječnijim stanovnicima Europske unije: Pogledajte gdje se na ljestvici nalaze Hrvati Dragan Čović - 1 Potrebna dvotrećinska većina Čović nije optimističan: "Teško ćemo mi promijeniti i zarez u Ustavu s obzirom na odnose koje imamo na političkoj sceni"

"Federalizacija BiH je nužna. Taj ili sličan koncept je nužno napraviti jer ova država danas ne funkcionira", rekao je Čović u sinoćnjoj emisiji BHRT-a koju u srijedu prenose i tiskani mediji.

Po Čovićevim riječima sadašnje uređenje BiH je neracionalno, neodrživo i neučinkovito.

Po njegovim riječima, zakonska i ustavna rješenja su takva da su Hrvati u lošijem položaju u odnosu na druga dva naroda ustvrdivši da zahtjev za federalizacijom ne znači razbijanje Bosne i Hercegovine, nego da vodi k europskoj budućnosti.

"Želimo joj dati jednu demokratičnost, slobodu za svakog pojedinca koji tu želi živjeti. Naravno, želimo europski put za Bosnu i Hercegovinu u kojoj će se živjeti, a ne iz nje odlaziti", istaknuo je Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH.

Akcija 'Gibraltar' - trag do 'bosanskohercegovačkog Sanadera'?

Upitan o uspostavi većinske hrvatske izborne jedinice unutar BiH, član Predsjedništva BiH je istaknuo kako se radi o posve logičnom zahtjevu samo da se Hrvatima osigura mogućnost izbora svojih političkih predstavnika u vlasti i izbjegnu manipulacije bošnjačkih stranaka kakve su, po njegovim riječima, događale u više navrata.

Optužio je vlasti predvođene SDP-om BiH da su u posljednjem mandatu pokušali uništiti poziciju Hrvata i time razbiti BiH u čemu, kaže Čović, nisu uspjeli i zbog čega su, smatra on, doživjeli poraz na posljednjim izborima. Čović je najavio i da će ovoga tjedna imati susrete s dužnosnicima iz SDA i SNSD-a kako bi uspostavili vlast budući se radi o izbornim pobjednicima unutar bošnjačkog i srpskog naroda.

Izrazio je očekivanje da će se vlast sukladno izbornim rezultatima uspostaviti do kraja godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene