Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićenja u BiH

Akcija 'Gibraltar' - trag do 'bosanskohercegovačkog Sanadera'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Privedeni su direktor sarajevske marketinške agencije S.V.R.S.A Neven Kulenović te Belma Kulenović i Sanjin Kulenović, glavna urednica TV Pink BH Lajla Torlak, direktor Mreže Plus Darko Aleksić, vlasnik marketinške agencije 'Fabrika' iz Sarajeva Senad Zaimović te predsjednik uprave 'HT Eronet' Stipe Prlić i jedan od članova uprave Zoran Bakula.

Otvaranje istrage nad nekoliko marketinških agencija u Bosni i Hercegovini i uhićenje njihovih vlasnika, kao i čelnika telekom tvrtke HT Eronet iz Mostara, moglo bi predstavljati uvod u slučaj poput onog koji je u Hrvatskoj pokrenut aferom 'Fimi media' i u konačnici dovesti do procesuiranja nekog od 'bosanskohercegovačkih sanadera', pretpostavka je koju u četvrtak iznose brojni mediji u toj zemlji analizirajući moguće dosege policijske akcije 'Gibraltar' tijekom koje je u srijedu uhićeno osam osoba.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Privedeni su direktor sarajevske marketinške agencije S.V.R.S.A Neven Kulenović te Belma Kulenović i Sanjin Kulenović, glavna urednica TV Pink BH Lajla Torlak, direktor Mreže Plus Darko Aleksić, vlasnik marketinške agencije 'Fabrika' iz Sarajeva Senad Zaimović te predsjednik uprave 'HT Eronet' Stipe Prlić i jedan od članova uprave Zoran Bakula.

Tužiteljstvo BiH u četvrtak je potvrdilo kako je uhićen i deveti osumnjičeni Ejub Kučuk, direktor sarajevske marketinške agencije 'Mita' koji se zatekao u inozemstvu dok su ostali privođeni.

Najavljeno je kako će za sve osumnjičene biti zatraženo određivanje jednomjesečnog pritvora zbog mogućeg bijega te utjecaja na svjedoke kao i uništavanja dokaza.

Ova je akcija, koju vodi Tužiteljstvo BiH, u srijedu i četvrtak udarna vijest u medijima u toj zemlji i dobila je isti publicitet kakvoga je u Hrvatskoj imalo uhićenje zagrebačkog gradonačlenika Milana Bandića.

Sama akcija 'Gibraltar' i nije predstavljala toliko iznenađenje, jer se o navodnom izvlačenju novca i svojevrsnom marketinškom reketiranju medija u BiH govori već godinama, no do sada za to nije ponuđeno previše dokaza.

Informacije koje je objavila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ukazuju kako su osumnjičeni na nezakonit način stekli dobit od za bosanskohercegovačke prilike pozamašnih pet milijuna eura.

Cijela priča seže još u 2007. godinu kada je HT Eronet sklopio ugovor o marketinškom zastupanju s Kulenovićevom tvrtkom iako ona nije dala najpovoljniju ponudu.

Pozivajući se na izvor blizak istrazi 'Dnevni avaz' u četvrtak navodi kako je nakon toga slijedilo sklapanje još niza štetnih ugovora.

Mozak cijele operacije navodno je bio upravo Kulenović, koji je kao protuuslugu Prliću i Bakuli isplaćivao novac na osobne račune u inozemstvu.

Kulenović je istodobno uspostavio neku vrstu monopola na oglašavanje u najutjecajnijim elektroničkim medijima u BiH te je s drugim povezanim marketinškim agencijama po posebnim tarifama osiguravao prostor za oglašavanje, a razlika između nominalne i stvarne cijene potom je dijeljena među sudionicima ove poslovne urote.

Ključna karika u novčanim transakcijama bila je fiktivna tvrtka '3 Media Ltd', registrirana na Gibraltaru na ime stanovitog Meksikanca po imenu Oscar Leonel Ruiz Ramirez.

Novac koji je na račune te tvrtke stizao iz BiH potom je prebacivan na osobne račune sadašnjih osumnjičenika.

List 'Oslobođenje' prenosi kako se Tužiteljstvo BiH za cijeli slučaj zainteresiralo jer je pravosuđe Slovenije to zatražilo provodeći vlastitu istragu protiv Prlića, Bakule i Kulenovića zbog sumnje u pranje novca.

Istraga je pokrenuta zbog veliku gotovinskih uplata na njihove račune u Sloveniji, a tamo je trenutačno blokirano oko 500 tisuća eura gotovog novca prispjelog sumnjivim transakcijama.

Tajni bankovni računi i sefovi u Austriji također su postali predmetom istrage policije te zemlje.

BiH: Ponovno suđenje teroristi osuđenom na 45 godina zatvora?

Ono što cijelu priču čini dodatno zanimljivom i što navodi na analogiju sa slučajem 'Fimi media' je činjenica da je HT Eronet, iz koje je fiktivnim ugovorima izvlačen novac, zapravo tvrtka u većinskom vlasništvu vlade Federacije BiH te da je njezina čelnika postavila Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) kao dosadašnja okosnica te vlade.

Entitetski ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić (SDP) to je komentirao tek porukom da 'pravosuđe treba raditi svoj posao'.

'Ova afera traje dugi niz godina, prije nego sam ja došao na čelo ovog ministarstva. Kao ministar nisam dobivao informacije o tome', kazao je Bijedić kako ga citira 'Oslobođenje'.

Mediji ipak ističu kako je zanimljivo to što je Kulenovićeva agencija bila uključena u predizbornu kampanju SDP-a na lokalnim izborima 2010. godine, dok se agencija 'Mita' Ejuba Kučuka povezuje sa Strankom demokratske akcije (SDA).

Sadašnji potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, koji je prije dvije godine napustio SDA, reagirao je odmah nakon pokretanja operacije 'Gibraltar' tražeći da se ispita veza ove agencije i njegove bivše stranke.

U otvorenom je pismu Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) i Uredu visokog predstavnika (OHR) istaknuo je kako je 'Mita' vodila izbornu kampanju SDA 2010. godine, a nakon toga je ta ista tvrtka pod nerazjašnjenim okolnostima kupila luksuzni poslovni prostor u središtu Sarajeva.

'Načelno kriminalne veze javnih tvrtki, medija i marketinških agencija ne smiju biti tabu tema, a odgovorni moraju dobiti kaznu kakvu zaslužuju, uključujući eventualne nalogodavce i političke pokrovitelje kao što je to slučaj u Hrvatskoj', zaključuje 'Avaz' u komentaru posvećenom ovoj aferi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene