Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eliminirati fenomen

'OD DOLASKA NEĆETE IMATI NIŠTA' Što je danas Europa poručila ilegalnim migrantima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrh Europe siguran je u jedno - žele u potpunosti eliminirati ilegalne migracije na naš kontinent. No, nisu još sigurno kako će to napraviti.

Predsjednik Europskog vijeća, Donald Tusk, danas je u Ankara izjavio kako nisu dogovorene nikakve konkretne brojke u vezi smanjivanja ilegalnih migracija u Europu, no da je krajnji cilj u potpunosti eliminirati taj fenomen.

Pročitajte i ovo Granična policija, ilustracija Projuruju cestama Nova taktika krijumčara migranata: Vozilima se zaletavaju preko granice i bježe od policije Stéphane Séjourné (L) i Radoslaw Sikorski (R) Poljska obećala pomoć Ukrajini Francuski ministar pozdravio "povratak" jedne zemlje u Europu: "Vajmarski trokut vraća se u život i smatram da je to dobro"

'Nije stvar u brojkama. Stvar je u trajnosti procesa što za mene znači da moramo u potpunosti eliminirati te ilegalne migracije', rekao je Tusk na konferenciji za novinare s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom i dodao kako Turska mora odlučiti na koji način će se najbolje smanjiti priljev migranata. Dodao je i kako će vraćanje migranata iz Europe srušiti biznis model koji su razvili krijumčari koji su ih i doveli u Europu.

Što se izbjeglica, pak, tiče, Tusk je pozdravio otvaranje turskog tržišta rada upravo za tu skupinu.

Davutoglu tom je prilikom kazao kako se od Grčke i Turske ne može očekivati da jedine podnesu teret migrantske krize.

Donald Tusk prije Ankare posjetio je Atenu gdje je uputio apel ekonomskim migrantima da ne dolaze u Europu, po završetku razgovora s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

'Želim uputiti apel svim potencijalnim ilegalnim ekonomskim migrantima odakle god bili. Ne dolazite u Europu. Ne vjerujte krijumčarima. Ne riskirajte živote i imovinu. Od toga nećete imati ništa', izjavio je Tusk na konferenciji za tisak.

Naglasio je da ni Grčka niti jedna druga zemlja neće biti tranzitna zemlja i da će schengenska pravila uskoro ponovno biti na snazi.

Njegov cilj nije, kako je rekao, isključivanje Grčke iz schengenske zone. 'Grčka je dio Schengena, eurozone i Europske unije i tako će i ostati', rekao je Tusk.

Međutim, usprotivio se jednostranim potezima nekih zemalja članica Unije. 'Jednostrane odluke bez prethodne koordinacije, čak i ako su razumljive u nacionalnom kontekstu, narušavaju europski duh solidarnosti', rekao je Tusk.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene