456785
456785
456785
456785
456785

Zemlja kojoj se Trump posebno divi

  • , 11.11.2016., 20:03
  • Autor:
  • komentara

U prvoj javnom poruci nakon što je izabran za predsjednika SAD-a, Donald Trump je rekao da je Izrael jedina istinska demokracija i zaštitnik ljudskih prava na Bliskom istoku.

 
 
 
 
Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP)

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump u petak je, u svojoj prvoj javnoj poruci nakon izborne pobjede, kazao da je Izrael "istinska demokracija" na Bliskom istoku i "svjetionik nade" za bezbrojne ljude.

"Izrael je jedna istinska demokracija i zaštitnik ljudskih prava na Bliskom istoku i svjetionik nade za bezbrojne ljude", kazao je Trump u izjavi koju prenosi list Isreal Hayom.

"Izrael i Amerika dijele toliko puno istih vrijednosti, poput slobode govora, slobode javnog ispovijedanja vjere i važnosti stvaranja prilika za sve građane da slijede svoje snove", kazao je Trump.

Istaknuo je da će njegova administracija igrati "važnu ulogu u pomoći stranama da postignu pravedan, trajan mir" te da o mirovnom sporazumu dvije strane moraju direktno pregovarati.

Francuska trenutno zagovara međunarodnu konferenciju o miru na Bliskom istoku, no Izrael tvrdi da bi bilo kakvi pregovori trebali biti bilateralne prirode, tj. da ih same vode dvije strane. Palestinci pak zagovaraju uključenje međunarodne zajednice, optužujući Izrael da odustaje od prošlih sporazuma.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je bio među prvim čelnicima s kojima je Trump razgovarao nakon izborne pobjede. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se