Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IDE PREKO RUBA

Trump bi vrlo skoro mogao donijeti odluku koja će nepovratno promijeniti cijeli svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trump, skeptik u pogledu klimatskih promjena, obećao je u kampanji da će povećati vađenje nafte, plina i ugljena u SAD-u. Obećao je također da će povući SAD iz Pariškog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena.

SAD će promijeniti politiku kad je riječ o klimatskim promjenama i povući će se iz globalnog sporazuma o smanjenju emisija stakleničkih plinova, rekao je danas Myron Ebell, voditelj tranzicijskog tima američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA).

Pročitajte i ovo Donald Trump Mir u Europi Otkriven Trumpov tajni plan za završetak rata u Ukrajini? "To bi značilo konačni kolaps svjetskog poretka" Darijo Brzoja, meteorolog Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Darijo Brzoja Što se krije iza ljeta u travnju i zašto je ovoliko vruće, objasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV

"Trump bi to mogao učiniti izvršnom uredbom sutra ili u sklopu većeg paketa", rekao je Ebell na konferenciji u Londonu. "Nije mi poznat tajming."

Trump, skeptik u pogledu klimatskih promjena, obećao je u kampanji da će povećati vađenje nafte, plina i ugljena u SAD-u. Obećao je također da će povući SAD iz Pariškog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena.

Ebell, koji je pomagao u tranziciji EPA-e nakon Trumpove pobjede u studenome pa sve do njegove prisege 20. siječnja, objasnio je kako je teško predvidjeti tajming za bilo kakav Trumpov potez jer su ministarstva još u tranziciji. Trump je za novog šefa EPA-e odredio Scotta Pruitta, državnog odvjetnika Oklahome, koji je vodio 14 parnica protiv EPA-e.

Podsjetimo, više od 100 država ratificiralo je pariški dogovor o ograničenju emisije ispušnih plinova koji je potpisan u prosincu nakon maratonskih pregovora da se ograniče plinovi koji uzrokuju globalno zatopljenje.

"Donald Trump je rekao - vidjet ćemo hoće li održati obećanje - da neće poštivati zaključke Pariškoga klimatskog sporazuma", rekao je tada Nicolas Sarkozy za televizijski kanal TF1. "Zahtijevat ću da Europa uvede porez na ugljični dioksid, porez od 1-3 posto, za sve proizvode koji dolaze iz SAD-a, ako SAD ne primijeni pravila za zaštitu okoliša koje mi postavljamo našim tvrtkama", dodao je.

Smanjivanje saveznih propisa

Trump je danas potpisao uredbu kojom želi drastično smanjiti savezne propise na način da agencije moraju ukinuti dvije postojeće uredbe za svako novo uvedeno pravilo. "Ovo će biti najveća takva mjera koju je naša država vidjela. Bit će propisa, bit će kontrole, no ona će biti normalizirana", rekao je Trump pri potpisivanju nove mjere u Ovalnom uredu, okružen skupinom vlasnika malih poduzeća.

Ta Trumpova mjera priprema je za proces određivanja gornje granice godišnjeg troška novih propisa, objavio je viši dužnosnik uoči potpisivanja. U preostalom dijelu fiskalne 2017. će trošak novih propisa biti 0 dolara, rekao je taj dužnosnik pod uvjetom anonimnosti.

Trump je tijekom svoje kampanje obećao da će reducirati federalne propise za koje tvrdi da su velik teret američkom gospodarstvu. (D.B./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene