457040
457040
457040
457040
457040

Sarkozy želi da Europa Amerikancima zbog Trumpa uvede porez na ugljični dioksid

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy predložio je da Europa uvede porez na ugljični dioksid na američki uvoz ako Donald Trump povuče SAD iz Pariškog klimatskog sporazuma.

 
 
 
 
Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP)

Više od 100 država ratificiralo je pariški dogovor o ograničenju emisije ispušnih plinova koji je potpisan u prosincu nakon maratonskih pregovora da se ograniče plinovi koji uzrokuju globalno zatopljenje.

"Donald Trump je rekao - vidjet ćemo hoće li održati obećanje - da neće poštivati zaključke Pariškoga klimatskog sporazuma", rekao je Sarkozy za televizijski kanal TF1.

"Zahtijevat ću da Europa uvede porez na ugljični dioksid, porez od 1-3 posto, za sve proizvode koji dolaze iz SAD-a, ako SAD ne primijeni pravila za zaštitu okoliša koje mi postavljamo našim tvrtkama", dodao je.

Sarkozy, kandidat za nominaciju Republikanske stranke za predsjedničke izbore u Francuskoj, također se zauzima za to da se prisile vlasti u Europi da se koristi više proizvoda ili materijala proizvedenih u Europi.

Europa ne može više biti "slaba" ili "naivna", rekao je Sarkozy, čak i kad brani ideju o slobodnom kretanju ljudi i robe.

Novoizabrani američki predsjednik Trump izabran je na temelju protekcionističke platforme u kojoj obećava da će odbaciti međunarodne trgovinske dogovore, a ekonomisti strahuju da bi mjere za zaštitu nacionalnih tržišta mogle pokrenuti globalni krug mjera koji će smanjiti međunarodnu trgovinu.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon rekao je za AFP prošli petak da bi Trump trebao ponovno razmisliti o svojem obećanju da poništi pariški sporazum te dodao da bi to "stvorilo ozbiljne probleme ako bi ga bilo tko želio poništiti".

Francuska Republikanska stranka izabrat će ovaj mjesec svojeg kandidata za predsjedničke izbore sljedeće godine. Bivši premijer Alain Juppe u anketama vodi u odnosu na Sarkozyja, koji je bio predsjednik između 2007. i 2012. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se