441334
441334
441334
441334
441334

MLADI BRITANCI BIJESNI 'Stajat ću ispred pošte i urlati na starije ljude'

  • , 24.06.2016., 17:36
  • Autor:
  • komentara

Neki ekonomisti čak najavljuju mogućnost recesije koja se neće zaustaviti samo na Velikoj Britaniji, već bi se mogle i proširiti.

 
 
 
 
Povijesna odluka Britanaca (Video: Dnevnik Nove TV)
Povijesna odluka Britanaca (Video: Dnevnik Nove TV)

Britanski premijer David Cameron podnio je ostavku, ali za sada će ostati na čelu zemlje. Pokušat će je stabilizirati i pokušat će smiriti situaciju.

Također je najavio kako neće aktivirati članak 50 Lisabonskog sporazuma, koji je početak razdruživanja Velike Britanije i Europske unije. Rekao je da će to prepustiti nasljedniku. To će se dogoditi najranije u listopadu.

Ovim je potezom kupio i vrijeme potrebno da se 'glave ohlade', sitaucija smiri i tako da, kada počnu pregovori o razdruživanju, to bude mirno i bez velikih potresa.

Najgore je pogođen bankarski sektor. Dionice pojedinih banaka pale su za više od 20 posto. Procjenjuje se da su ulagači izgubili ukupno više od 100 milijardi funti. To se domino efektom odrazilo na europske burze i na američku burzu. Nitko ne zna koliko će takva situacija potrajati. Neki ekonomisiti čak najavljuju mogućnost recesije koja se neće zaustaviti samo na Velikoj Britaniji, već bi se mogle i proširiti. Također, procjenjuje se da bi do 2020. zbog ovakvog rezultata referenduma Britanija mogla izgubiti između pola milijuna i milijun radnih mjesta. Bez 2.000 mjesta već je ostala – banka Stanley Morgan objavila je kako seli ta radna mjesta iz Londona u Dublin ili Frankfurt.

Radnička klasa bila je mahom za izlazak iz EU. Zbog toga je i veliki pritisak na šefa Laburista da podnese ostavku jer je njegovo biračko tijelo bilo to koje je donijelo prevagu. Postoji i jaz po dobnim skupinama. Mnogi mladi stanovnici Londona su ljuti. Kažu da je o njihovoj budućnosti odlučila dobna skupina starija od 65 godina.

Da razdruživanje počne potrebno je prvo aktivirati članak 50 Lisabonskog sporazuma, a Cameron je najavio da se to neće dogoditi za njegovog mandata, a to neće biti prije listopada. Kad se aktivira članak 50 počinje teći dvije godine tijekom kojih traju pregovori o razdruživanju. Oni se mogu i produžiti, ali tek uz pristanak svih 27 zemalja članica Unije koje ostaju.

U međuvremenu, Britanija je i dalje članica Europske unije i njezini političari će i dalje sjediti u Europskom parlamentu i Europskoj Komisiji, ali njihov glas neće imati pravu težinu. Britanija će se također odreći predsjedanjem EU u drugoj polovici sljedeće godine. Nije poznato tko će je zamijeniti – hoće li to biti Estonija koja je trebala slijediti nakon Britanije ili Hrvatska, što se također spominje kao mogućnost.

Otkrivena prva laž kampanje

Nigel Farage, jedan od pokretača Brexita priznao je da jedno od glavnih argumenata u kampanji za izlazak ne može ispuniti.

UKIP-ovci su u svojoj propagandi mjesecima govorili kako Velika Britanija Europskoj uniji uplaćuje 350 milijuna funti tjedno te da bi se u slučaju Brexita taj novac mogao prelijevati u britansko zdravstvo.

Svega nekoliko sati nakon objave rezultata referenduma Farage je priznao da priča od 350 milijuna funti u zdravstvenom sustavu nije baš onakva kakva se činila za vrijeme kampanje.

'Jednostavno to ne mogu garantirati', rekao je Farage i šokirao novinarku koja ga je podsjetila da je dobar dio od 17 milijuna glasača koji su zaokružili izlaz iz Unije upravo to napravilo zbog tog obećanja.

'To je bila pogreška, nismo smjeli to reći', smijao se Farage koji se pokušao izvući uz objašnjenje da on to osobno nikada nije rekao već je rekao kao je to bila propaganda kampanje.

'Čekajte, 17 milijuna ljudi je glasalo zbog vas između ostalog i zbog tog obećanja, a vi na kraju kažete da je to bila pogreška!?', pitala je novinarka. 'Tako je', priznao je Farage.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se