Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Haider ispraćen uz državne počasti i titulu 'zemaljskog poglavara srca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseci tisuća ljudi pristigli su u Klagenfurt kako bi prisustvovali posljednjem ispraćaju austrijskog ekstremnog desničara Joerga Heidera, koji je poginuo u prometnoj nesreći prošle subote. Haidera su ispratili i austrijski predsjednik i premijer.

Posljednji ispraćaj koruškog poglavara i vođe populističkog Pokreta za budućnost Austrije Joerga Haidera, koji je prošle subote poginuo u prometnoj nesreći, održan je uz državne počasti u nazočnosti visokih austrijskih političara i desetina tisuća njegovih pobornika u subotu u Klagenfurtu.

Pročitajte i ovo Sjećanje na Alekseja Navaljnog umro još 16. veljače Objavljeno gdje će i kada biti pokopan Aleksej Navaljni Slika nije dostupna Tisuće stanovnika Koruške na zadušnici za Joerga Haidera

Na novi trg ispred Gradske vijećnice u Klagenfurtu stiglo je više ministara austrijske vlade predvođenih predsjednikom države Heinzom Fischerom i premijerom Alfredom Gusenbauerom, kao i mnoštvo gostiju iz inozemstva među kojima i sin libijskog čelnika Saif al-Islam Gadafi te dva predsjednika sjevernotalijanskih regija, Renzo Tondo iz Venecije Giulije i Giancarlo Galan iz Veneta. 

Unatoč medijskim najavama, komemoraciji na glavnom trgu nisu prisustvovali poznati europski desničarski političari poput Jean-Marie Le Pena iz Francuske ili Alessandre Mussolini iz Italije.

Austrijski kancelar Alfred Gusenbauer izrazio je poštovanje i priznanje rekavši kako je 'Haider bio izuzetan političar i znao oduševiti ljude koji su ga slijedili, dok je kod drugih znao pobuditi otpor i žestoke kritike. Možda je utjeha smrti pomirba koja nije bila moguća za života', rekao je Gusenbauer.

>> Tisuće stanovnika Koruške na zadušnici za Joerga Haidera

>> 'Automobil je možda bio sabotiran, a Haider ubijen'

>> Haider je u trenutku nesreće bio pijan

Gradonačelnik Klagenfurta Harald Scheucher nazvao je Haidera 'zemaljskim poglavarom srca' te ga pozvao da, 'bez obzira gdje bio, čuva našu pokrajinu kao što je obećao', a čelnik koruškog Pokreta za budućnost Austrije Uwe Scheuch rekao je da je Haider bio 'otac Koruške'.

Voditelj Koruške zemaljske vlade do pokrajinskih izbora iduće godine Gerhard Doerfler kazao je kako je Haider bio veliki političar, uveo novo političko ozračje u Koruškoj, htio vitalnu, modernu i prijateljsku Korušku i bio uvijek spreman za pomoć ljudima.

Iako je bio političar s mnogim ekstremnim, kontroverznim pa i skandaloznim stavovima i koji je, pritom, u izjavama znao koketirati s nacizmom, gradonačelnik Klagenfurta nazvao je Haidera 'zemaljskim poglavarom srca' Nakon svečane komemoracije na glavnom trgu, u klagenfurtskoj je katedrali služena misa zadušnica, a lijes s posmrtnim ostacima bit će prenesen u Villach gdje će biti kremiran, nakon čega će urna biti položena u obiteljsku grobnicu u Baerentalu.

Joerg Haider smatra se najutjecajnijim, najkontroverznijim i najkarizmatičnijim austrijskim političarom posljednjih tridesetak godina, koji je svojim izjavama i nastupima izazivao, polarizirao, pokretao i promijenio Austriju kao nitko do sada.

Dramatične okolnosti njegove pogibije 'ojačat će mit o Joergu Haideru koji je u svojoj političkoj karijeri doživljavao velike padove i velike uspjehe', rekao je politolog Fritz Plasser. Ni o jednom austrijskom političaru nije se toliko pisalo, izdalo toliko knjiga i publikacija kao o Haideru, a kad god bi austrijski tisak pisao o njemu, naklada bi narasla za 20 do 30 posto.

Haider je poginuo 11. listopada kad je auto koji je vozio pod utjecajem alkohola zbog brzine od 142 km na sat skrenuo s ceste i nekoliko se puta okrenuo. Međutim, unatoč policijskom izvješću da je njegova pogibija nesretan slučaj, glasine da je posrijedi možda i sabotaža ne jenjavaju, tako da Joerg Haider i nakon svoje smrti puni naslovnice austrijskih novina.

U članku 'Zagonetka oko Haiderove smrti', najtiražniji austrijski list Kronenzeitung u subotu piše kako 'kako posljednji sati Joerga Haider sve više postaju zagonetkom. A tek će dani poslije pogreba unijeti više jasnoće'.

Jučer su se pak pojavili napisi u medijima kako je Haider možda ubijen, jer kako piše The Sun, proizvođač njegova automobila VW Phaetona u kojem je poginuo, tvrdi kako je to jedan od najsigurnijih automobila na svijetu i da je Haider svakako trebao preživjeti nesreću kraj Klagenfurta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene