Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izlaznost ispod 50 posto

DEBAKL REFERENDUMA Ekipa Nove TV u Mađarskoj: Jedna Mađarska rekla 'ne' izbjeglicama, a druga ostala kod kuće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naša ekipa provela je dan u Mađarskoj. Odaziv birača na referendumu bio je ispod potrebnih 50 posto te referendum neće biti valjan, pokazala je izlazna anketa koju je proveo institut Nezopont.

Prebrojanih 94.8 posto glasova pokazuje kako je 98,2 posto Mađara glasovalo protiv migrantske kvote Europske unije, objavio je Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slab odaziv birača Na mađarskom referendumu do 15 sati izašlo 30 posto birača Slika nije dostupna Mađarska na referendumu EU upozorava Mađarsku; Orban poručuje 'borimo se protiv elite'

Ali odaziv birača bio je ispod potrebnih 50 posto te referendum neće biti valjan, pokazala je izlazna anketa koju je proveo institut Nezopont.

Anketa, temeljana na reprezentativnom uzorku od 1000 birača, pokazala je da je oko 3,2 milijuna birača glasovalo protiv kvota, dok je samo 168 tisuća glasovalo za.

Zastupnik vladajuće stranke Fidesz Gergely Gulyas rekao je da će odziv birača biti oko 45 posto, na temelju podataka izlaznih anketa, te da je oko 95 posto izašlih odbacilo kvote.

Mađarska je na referendumu o izbjeglicama pitala - jeste li zato da se o naseljavanju nemađara odlučuje izvan mađarskog parlamenta. Odgovor uglavnom isti.

''Ne nisam za to. Ne želim da dođu ovamo. Mađarska je za Mađare'', rekao je Tamas Koza.

Nem odnosno ne izbjeglicama rekla rekla je i kućanica Imrene iz Nagyharsányja. Gradić je to na samoj mađarsko hrvatskoj granici.

''Ja mislim da su oni gori od Roma, oni ne vole raditi nego samo krivine hvatati. U politiku se ne razumijem ali to je moje mišljenje'', kaže Imrene.

Slično razmišlja većina mještana Nagyharsányja. Blizina granice ograđena bodljikavom žicom odredila je njihove stavove.

''Kad je bio rat u Hrvatskoj, mi smo vrlo rado prihvatili hrvatske izbjeglice. Znali smo kad se situacija sredi oni će se vratiti svojim kućama. Izbjeglice iz Sirije bi u Mađarskoj ostale zauvijek'', rekao je gradonačelnik Jozsef Beregszaszi, gradonačelnik.

U Nagyharsányju već 23 godina živi i radi hrvatski državljanin Marko Aralica. Iako u Mađarskoj nema prao glasa ne osjeća se kao stranac.

''Nisam imao nikakvih problema. Super je poslovanje, može se raditi, ne osjetim da sam stranac ovdje'', rekao je Aralica.

U Budimpešti nisu svi za žičanu ogradu na granici.

''Ostao sam kod kuće, nisam glasao. Mislim da je to zajednički problem Europske unije koji moramo riješiti zajedno, a ne odvojeno'', rekao je jedan građanin.

''Referendum - to je pitanje o kojem ne želim niti razgovarati'', rekla je jedna žena. Dok jedna Mađarska danas glasa protiv izbjeglica druga je ostala kod kuće. Nadaju se da će izlaznost biti manja od 50 posto a referendum nevažeći.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene