452175
452175
452175
452175
452175

DEBAKL REFERENDUMA Ekipa Nove TV u Mađarskoj: Jedna Mađarska rekla 'ne' izbjeglicama, a druga ostala kod kuće

  • , 02.10.2016., 21:16
  • Autor:
  • komentara

Naša ekipa provela je dan u Mađarskoj. Odaziv birača na referendumu bio je ispod potrebnih 50 posto te referendum neće biti valjan, pokazala je izlazna anketa koju je proveo institut Nezopont.

 
 
 
 
Anita Martinović o referendumu u Mađarskoj (Foto: Dnevnik.hr)
Anita Martinović o referendumu u Mađarskoj (Foto: Dnevnik.hr)

Prebrojanih 94.8 posto glasova pokazuje kako je 98,2 posto Mađara glasovalo protiv migrantske kvote Europske unije, objavio je Reuters.

Ali odaziv birača bio je ispod potrebnih 50 posto te referendum neće biti valjan, pokazala je izlazna anketa koju je proveo institut Nezopont.

Anketa, temeljana na reprezentativnom uzorku od 1000 birača, pokazala je da je oko 3,2 milijuna birača glasovalo protiv kvota, dok je samo 168 tisuća glasovalo za.

Zastupnik vladajuće stranke Fidesz Gergely Gulyas rekao je da će odziv birača biti oko 45 posto, na temelju podataka izlaznih anketa, te da je oko 95 posto izašlih odbacilo kvote.

Mađarska je na referendumu o izbjeglicama pitala - jeste li zato da se o naseljavanju nemađara odlučuje izvan mađarskog parlamenta. Odgovor uglavnom isti.

''Ne nisam za to. Ne želim da dođu ovamo. Mađarska je za Mađare'', rekao je Tamas Koza.

Nem odnosno ne izbjeglicama rekla rekla je i kućanica Imrene iz Nagyharsányja. Gradić je to na samoj mađarsko hrvatskoj granici.

''Ja mislim da su oni gori od Roma, oni ne vole raditi nego samo krivine hvatati. U politiku se ne razumijem ali to je moje mišljenje'', kaže Imrene.

Slično razmišlja većina mještana Nagyharsányja. Blizina granice ograđena bodljikavom žicom odredila je njihove stavove.

''Kad je bio rat u Hrvatskoj, mi smo vrlo rado prihvatili hrvatske izbjeglice. Znali smo kad se situacija sredi oni će se vratiti svojim kućama. Izbjeglice iz Sirije bi u Mađarskoj ostale zauvijek'', rekao je gradonačelnik Jozsef Beregszaszi, gradonačelnik.

U Nagyharsányju već 23 godina živi i radi hrvatski državljanin Marko Aralica. Iako u Mađarskoj nema prao glasa ne osjeća se kao stranac.

''Nisam imao nikakvih problema. Super je poslovanje, može se raditi, ne osjetim da sam stranac ovdje'', rekao je Aralica.

U Budimpešti nisu svi za žičanu ogradu na granici.

''Ostao sam kod kuće, nisam glasao. Mislim da je to zajednički problem Europske unije koji moramo riješiti zajedno, a ne odvojeno'', rekao je jedan građanin.

''Referendum - to je pitanje o kojem ne želim niti razgovarati'', rekla je jedna žena. Dok jedna Mađarska danas glasa protiv izbjeglica druga je ostala kod kuće. Nadaju se da će izlaznost biti manja od 50 posto a referendum nevažeći.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se