Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEGATIVAN TRUMPOV UTJECAJ

Protiv alternativnih istina: Dan planeta Zemlje obilježava se i globalnim Maršem za znanost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja u petstotinjak gradova u više od 40 zemalja svijeta okupit će se stotine tisuća znanstvenika i građana koji će sudjelovati u Maršu za znanost.

Sudionici marša nastojat će na taj način ukazati na značaj obrazovanja i znanosti u suvremenom svijetu.

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Ilustracija "Old boys club" Daleko smo od stvarne ravnopravnosti: Žene češće upisuju doktorat, no muškarci zauzimaju više pozicije

Zamisao o organizaciji sutrašnjeg marša rodila se dan nakon Trumpove inauguracije, 21. siječnja, kada je održan Marš žena čiji su se sudionici zalagali za građanska prava. U prosvjedu je diljem svijeta sudjelovalo više od dva milijuna ljudi, a u Washingonu 500.000.

Organizatori inicijative koja nema ideološki ni politički predznak objasnili su da ona nije usmjerena izravno protiv Trumpa i republikanaca. Pokrenuta je zato što Trumpova administracija predstavlja ozbiljnu prijetnju budućnosti svijeta uslijed antiznanstvenih ideja koje bi globalno mogle imati katastrofalne posljedice.

Među njima su negiranje klimatskih promjena i rezanje ulaganja u istraživanja. Akciji su potporu dali brojni istaknuti znanstvenici iz cijelog svijeta, među kojima i najvažnija američka znanstvena udruga - American Association for the Advancement of Science (AAAS), koja broji 120.000 članova i, među brojnim stručnim časopisima objavljuje i prestižni Science.

Ignoriranje znanstvenih činjenica

"Organizatori marša u Washingtonu ističu da nije riječ o političkim motivima i da on nije usmjeren protiv vladinih dužnosnika", rekao je predsjednik AAAS-a Rush Holt.

"Znanstvenici su zamijetili da se znanstvene činjenice već godinama prečesto ignoriraju u javnim raspravama te se zamjenjuju ideološkim vjerovanjima i ocjenama", rekao je za AFP Holt, nuklearni fizičar i bivši demokratski zastupnik u Predstavničkom domu.

"Konačno su shvatili da će, ukoliko ne djeluju javno, znanost ubuduće sve češće biti u drugom planu, pogrešno prezentirana i interpretirana te da će zbog toga trpjeti mali ljudi", smatra Holt, podsjećajući na negativan utjecaj Trumpa i njegove administracije koji zastupaju relativizaciju istine i antiznanstvene teze, posebno ističući negiranje klimatskih promjena i rezanje ulaganja u istraživanja.

"Znanstvenici koji su sudjelovali u Maršu žena počeli su se spontano okupljati te se postupno organizirati na društvenim mrežama. Dogovorili su održavanje manifestacije čiji će cilj biti obrana znanosti", objasnio je Holt.

Znanost je "univerzalni jezik koji pokreću činjenice i zdrav razum"

Okupljanje u Washingtonu počinje u 8:00 sati po mjesnom vremenu u gradskom parku i šetalištu National Mallu blizu Bijele kuće, gdje će se prosvjednicima obratiti brojni govornici. Povorka će tijekom poslijepodneva krenuti prema sjedištu Kongresa.

Direktor odjela za razvoj i istraživanje francuske farmaceutske tvrtke Sanofi, Elias Zerhouni u srijedu je na konferenciji za novinare istaknuo da je znanost "univerzalni jezik koji pokreću činjenice i zdrav razum. Nije to samo američko pitanje, već i globalno, jer svi živimo na istom planetu".

Tjedan dana nakon Marša za znanost, 29. travnja će se organizirati Marš za klimu. Organizatori američkog marša podsjetili su da su u siječnju 2017. kazaljke Sata Sudnjeg dana pomaknute na 2,5 minute do 12, najbliže otkad postoji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene