Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo sto kompanija napredne tehnologije, među kojima Facebook, Google, Microsoft i Twitter predale su zahtjev sudu protiv uredbe Donalda Trumpa kojom se ograničava imigracija iz zemalja koje američki predsjednik smatra prijetnjom.


Taj dokument potpora je pravosudnoj proceduri koja je u tijeku protiv provedbe predsjedničke izvršne uredbe.

Uredba koju je 27. siječnja potpisao Donald Trump od petka je suspendirana, a ona brani ulazak na američki teritorij državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja (Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena).

Predan u noći na ponedjeljak saveznom prizivnom sudu, dokument koji ima 97 potpisnika kaže da protuimigrantska mjera predstavlja veliku štetu "američkoj trgovini, inovacijama i rastu poslovnog sektora".

Uredba limitira izbor novih kadrova i lišava industriju novih talenata, prijeti trgovinskim operacijama i smanjuje mogućnosti tvrtki da privlače ulaganja u SAD, kaže se u tekstu čije su dijelove prenijeli američki mediji.

Kolijevka kompanija napredne tehnologije Silicon Valley zapošljava tisuće imigranata i posebno je pogođena novom uredbom.

Među ostalim potpisnicima su i AirBnb, Dropbox, eBay, Intel, Kickstarter, LinkedIn, Lyft, Mozilla, Netflix, PayPal, Uber i Yelp.

"Zabrinuti smo kako će vaša uredba utjecati na korisnike viza koji ovdje vrijedno rade i doprinose uspjehu naše zemlje", navodi se u pismu.

Travis Kalanic, izvršni direktor Ubera napustio je mjesto u gospodarskom vijeću Donalda Trumpa nakon što se susreo s nizom kritika. (Hina)