447351
447351
447351
447351
447351

Dačić očekuje normalizaciju odnosa poslije izbora u Hrvatskoj

  • , 21.08.2016., 17:59
  • Autor:
  • komentara

Nekim koracima i izjavama svojih dužnosnika Hrvatska je ugrozila regionalnu stabilnost, rekao je u nedjelju srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić i poručio da Beograd "reagira na konkretne izjave i postupke" i spreman je uložiti napore za normalizaciju odnosa poslije izbora u Hrvatskoj.

 
 
 
 
Ivica Dačić (Foto: Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL )
Ivica Dačić (Foto: Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL )

"Mi smo spremni uložiti maksimalne napore za normalizaciju odnosa", rekao je Dačić na tiskovnoj konferenciji u Ministarstvu vanjskih poslova.

Normalizaciju je teško postići "dok traje predizborna kampanja u Hrvatskoj", ocijenio je i poručio hrvatskim dužnosnicima "Nemojte lagati svoj narod jer time izazivate nestabilnost".

O zakon o univerzalnoj jurisdikciji koji je na snazi u Srbiji, a Zagreb ga osporava, rekao je da je "temeljno razmatran u Europskoj komisiji (EK) koja je odbacila sve argumente i zahtjeve Hrvatske".

Bolje bi bilo da hrvatski šef diplomacije Miro Kovač "i svi ostali prestanu obmanjivati hrvatsku javnost da je EK na njihovoj strani i da je Hrvatska dala nekakav ulitmatum Srbiji", rekao je Dačić.

Kao argument je naveo da "univerzalnu jurisdikciju u zakonima i praksi primjenjuje 11 članica EU" - Belgija, Češka, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Luksembrug, Nizozemska, Španjolska, Švedska i Velika Britanija.

Hrvatska nije procesuirala zločine, rekao je nadalje i ustvrdio "da oni (Hrvati) to rade ne bi bilo potrebe da to radi netko drugi".

Da "tog zakona nije bilo nitko ne bi mogao biti optužen za Srebrenicu", ustvrdio je.

Kritike iz Zagreba Dačić je nazvao "isključivo dijelom političke kampanje" pojedinih hrvatskih političara i poručio "Ako se to tko je veći Hrvat mjeri time tko više mrzi Srbiju - onda je to tragično za cijeli regiju".

Na govor srbijanskog premijera Aleksandra Vučića na obilježavanju 75 godina od osnutka koncentracijskog logora u Jasenovcu u Donjoj Gradini u BiH koji je optužio Hrvatsku za obnovu ustaštva reagirali su hrvatski dužnosnici, a Dačić se u nedjelju i na to referirao.

“Vučić nikome nije prijetio kada je rekao da mi nećemo dozvoliti da se ponovi etničko čišćenje i progon našeg naroda i da bilo kakva rehabilitacija za nas nije prihvatljiva”, rekao je niječući da u politici Beograda postoji bilo kakav koncept Velike Srbije.

"NDH je bila do Zemuna. O kakvoj to Velikoj Srbiji onda govorimo? Kakav je to koncept Velike Srbije kada danas Srba u Hrvatskoj ima četiri posto, a do prije Oluje, po popisu iz 1981. bilo ih je 14 posto", zapitao je na tiskovnoj konferenciji.

Ocijenio je da aktualni prijepori na relaciji Zagreb-Beograd "nemaju nikakvu svrhu" ako postoji zajednički interes Srbije i Hrvatske, te da se nada kako su "ozbiljni razgovori" Srbije i Hrvatske mogući poslije hrvatskih izbora u rujnu. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se