Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvati dobivaju ministarsko mjesto?

SVI NAPETO ČEKAJU DOKAZE Izbori zasjenjeni optužbama za terorizam i pokušaj državnog udara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milo Đukanović slavi pobjedu na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori. Iako će mu za sastavljanje vlade trebati podrška manjih stranaka, njegov DPS osvojio je najviše glasova. A nakon uhićenja srpskih državljana na dan izbora zbog pripremanja terorističkih napada, za većinu njih određen je istražni pritvor, dok tužiteljstvo u Podgorici o svemu danas šuti.

Nakon maratonskog saslušanja u tužiteljstvu u Podgorici, 6 od 20 uhićenih srpskih državljana pušteno je na slobodu. Trodnevni pritvor određen je za ostale, uključujući i vođu skupine Bratislava Dikića, bivšeg specijalca. Prije tri godine, optuživalo ga se da je na biračkim mjestima na Kosovu postavljao eksploziv. Sada se sumnjiči za pripremanje oružanih napada na institucije i otmicu crnogorskog premijera Đukanovića. Službeni Beograd ograđuje se od svega.

Pročitajte i ovo Milo Đukanović Na čelu od 1998. godine Potez nakon poraza na izborima: Đukanović podnio ostavku na mjesto predsjednika DPS-a Slika nije dostupna ĐUKANOVIĆU JOŠ JEDAN MANDAT? IZBORI U CRNOJ GORI - DPS pobjednik, ali neće moći samostalno formirati Vladu

'Volio bih vidjeti i čuti stvarne i ozbiljne podatke o tome da je planirao neki teroristički akt. Lično u to ne vjerujem, imajući u vidu druge obavještajne podatke do kojih smo mi došli', kazao je Aleksandar Vučić.

Tužiteljstvo u Podgorici u ponedjeljak šuti, no sve će morati pojasniti, kaže analitičar Edin Koljenović iz Građanske alijanse.

'To se ne smije završiti na ovome, to se mora ispitati do kraja, u skladu s onim što je zakon i što su procedure, prije svega ono što su obaveze tužilaštva, a na kraju i sudova. Ukoliko postoji odgovornost, jasno idenficirati i svim građanima staviti do znanja što se događalo tog dana'.

Kaže i kako su uhićenja utjecala na građane te dodatno podigla tenzije u izbornom danu.

'Svi ovdje u Crnoj Gori, ali i u Srbiji čekaju i traže dokaze, s obzirom da se radi o ozbiljnim optužbama za terorizam i pokušaj državnog udara. Međutim, crnogorsko tužiteljstvo u ponedjeljak nije ništa htjelo govoriti. Kažu da su svi saslušani, nekima je određen pritvor od 72 sata, no javnost je nestrpljiva. Radi se o događaju koji je u potpunosti zasjenio izbore i događaju koji je, na neki način, prelomio situaciju. Naime, ovdje je nastala opća panika nakon informacije da je uhićena kriminalna skupina i to je uvelike i zaslužno što je na kraju izašlo rekordnih 74 posto birača. Zainteresirana je naravno, i Srbija, jer se ne radi o bilo kome. Radi se o njihovom policijskom generalu koji je 12 godina vodio srbijansku žandarmeriju, postrojbu u kojoj je 3500 specijalaca. Tko god je to naručio i proveo, ako se to dogodilo, to je koštalo jako puno jer je Bratislav Dikić vrhunski obučeni specijalac, čovjek koji prije 3 godine smijenjen zbog sumnje u umiješanost u neka ubojstva i suradnju s nekim kriminalnim krugovima. Đukanovićeva strana tvrdi da je to napravila prosrpska oporba, oni uzvraćaju da je sve to djelo crnogorskih tajnih službi koje su posegnule za time točno na dan izbora, i da su na taj način direktno utjecali. Velika se nervoza oko toga stvorila. Danas dan u Crnoj Gori protječe neuobičajeno mirno, no javnost u Crnoj Gori nestrpljivo čeka da se vidi tko je naručio i tko je organizirao navodni teroristički čin i pokušaj državnog udara i otmicu Mile Đukanovića', javio je iz Podgorice za Dnevnik Nove TV reporter Andrija Jarak.

A prema rezultatima parlamentarnih izbora Crnom Gorom i dalje će vladati dosadašnji dugogodišnji premijer Milo Đukanović.

'Možemo sa zadovoljstvom reći da ćemo u narednih samo nekoliko mjeseci, ratificirati pristupni protokol Crne Gore u NATO', najavio je Đukanović. 'I da ćemo tokom slijedećeg mandata intenzivirati pregovore s Europskom unijom'.

No, Đukanovićev DPS ne može sam formirati vladu, pa će za partnere tražiti ostale stranke, među njima i onu s hrvatskim predstavnicima. Adrijan Vuksanović, nositelj liste Hrvatske građanske inicijative, uspio je ući u crnogorski parlament.

'Prema informacijama koje imam, navodno bi Hrvati mogli dobiti i jednog ministra, bez portfelja, u novoj crnogorskoj Vladi', javio je Andrija Jarak.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene