Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Jarak izvještava iz Crne Gore

Biti ili ne biti: Najneizvjesniji izbori ikad, svi se pribojavaju kaosa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Crnoj Gori na snazi je predizborna šutnja uoči najneizvjesnijih parlamentarnih izbora do sada. Glavno pitanje je hoće li ta zemlja nastaviti približavanje Europskoj uniji i NATO savezu ili se okrenuti Srbiji i Rusiji. Izbore bi mogle presuditi manjinske stranke, među kojima je i ona s hrvatskim predstavnicima.

Prekrasni Bokokotorski zaljev mnogi s pravom nazivaju zaljevom hrvatskih svetaca. No od slavne se prošlosti ne živi. Danas ih je tek 6000 u Crnoj Gori.

Pročitajte i ovo Crnogorska policija, ilustracija Akcije u tijeku Uhićenja u Crnoj Gori: Privedeni bivši tužitelj i visokopozicionirani dužnosnik policije Nikoleta Đukanović Dnevnik Nove TV u Podgorici Crnogorci u nedjelju biraju novu Vladu: ''Ima jedno veliko pitanje i velika afera''

'Položaj Hrvata u Crnoj Gori je puno bolji nego što je to bio prije nekih 20 godina', kaže Adrijan Vuksanović, nositelj liste Hrvatske građanske inicijative.

Hrvati su na ovom prostoru oplemenili Crnu Goru. Dali smo preko 70 posto kulturnog blaga Crne Gore. Njihov politički lider kaže - svi moraju izaći na izbore kako bi Hrvati imali zastupnika u crnogorskom parlamentu. Na ruku im ide i izborni zakon koji propisuje da im je za zastupnički mandat dovoljno 0,35 posto od ukupnog broja izašlih birača.

'Hrvati će i nakon ovih državnih izbora nastaviti svoj put kako bi učvrstili one jake temelje na kojima smo ponikli, kako bi i dalje na najbolji način predstavljali i svoj hrvatski puk i Crnu Goru', kaže Vuksanović.

Nikad napetija izborna kampanja. Dva glavna politička bloka međusobno se časte najgorim uvredama. Aktualni premijer Milo Đukanović poručuje - prosrpsku oporbu, koja nikad nije željela samostalnu Crnu Goru, financira ruska mafija.

'Hoćemo li stabilnu, prosperitetnu i europsku Crnu Goru ili zemlju zaostalosti, netolerancije, nasilja i beznađa? Hoćemo li biti dio razvijenog europskog društva ili ruska kolonija na Balkanu?', kazao je crnogorski premijer i predsjednik DPS-a.

U oporbenom Demokratskom frontu uzvraćaju - Đukanović je na vlasti 27 godina i sutra će napokon otići.

'Ukoliko Đukanović i njegovi kriminalni krugovi, kompromitirane službe sigurnosti nešto ne isprovociraju i naprave izvanrednu situaciju, siguran sam da će u nedjelju navečer opozicijski vođe čestitati jedan drugom', poručuje Nebojša Medojević iz Demokratskog fronta.

Izbore prati rekordan broj stranih i domaćih promatrača. Svi strahuju od nereda nakon proglašenja izbornih rezultata. Moguća su dva scenarija.

'Najgori scenarij je da obje strane proglase izbornu pobjedu, odbiju priznati rezultate i onda nastane kaos. Toga se ovdje svi najviše pribojavaju. Što se političkog scenarija tiče stvar je jasna - Milo Đukanović kaže da su ovo izbori 'biti ili ne biti' za Crnu Goru. Uspoređuje ih s referendumom o nezavisnosti i kaže da je, ako on pobijeti, to nastavak mirnog puta prema NATO savezu, a ukoliko pobijedi oporba da će nastati kaos, da će Crna Gora izgubiti atribute državnosti i postati ruska kolonija. Đukanović uporno svakodnevno proziva Rusiju da preko Srbije, osobito srpske pravoslavne crkve, izdašno pomaže prosrpsku oporbu i da na taj način njega želi srušiti s vlasti. kaže da mu Rusija nikako ne može oprostiti to što im je prije dvije godine uveo sankcije i njegovu odluku o pridruživanju NATO savezu. Protiv Đikanovića se ovog puta zaista okupila jedna široka, šarolika oporba. Ima tu bivših reformiranih komunista, liberala, građanskih aktivista pa sve do četničkog vojvode Andrije Mandića koji i otvoreno propagira velikosrpske stavove i dan danas negira crnogorsku državnost. Oporba kaže kako Milo Đukanović gotovo 3 desetljeća faraonski vlada Crnom Gorim, da je ovu zemlju upropastio, osiromašio i zadužio i da će sutra navečer doživjeti prvi poraz u svojoj političkoj karijeri i otići s vlasti. Ovdje nitko ne govori ni o gospodarskim ni o socijalnim programima, a zanimljivo, nijedna od dvije vodeće koalicije nije objavila nikakve predizborne ankete. Mala, duboko podijeljena zemlja koja je kao nikad do sad pod velikim interesima svjetskih sila', izvijestio je iz Podgorice reporter Andrija Jarak za Dnevnik Nove TV

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene