Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka suda

Čimpanze ipak nemaju ljudska prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki sud odbacio je u četvrtak zahtjev aktivista za prava životinja koji su tražili da se termin "pravna osobnost" proširi i na najbliže ljudske rođake čimpanze.

U prvom takvom slučaju u povijesti američkog pravosuđa, prizivni sud u Albanyju ustvrdio je da su čovjekoliki majmuni nesposobni snositi odgovornost koja ide uz ljudska prava.

Pročitajte i ovo Ilustracija policijskog očevida u New Yorku Očevid u tijeku Pronađen leš u gradskom rezervoaru: Stanovnici pozvani da prije uporabe vodu prokuhaju Slika nije dostupna JEFTINO STANOVANJE Ida pretvorila slavne podrume u smrtonosne klopke: O životu u njima vlada zakon šutnje, a sada je voda progutala i jedno dijete

Sud je objavio da je odvjetnik aktivista za životinjska prava Steven Wise pokazao da je Tommy, 26-godišnji čimpanza koji živi u državi New York, "autonomno stvorenje", ali je naglasio da on ne može razumjeti "društveni ugovor" koji povezuje ljude.

Afrika: Nestaju staništa čovjekolikih majmuna

"Nepotrebno je reći da, za razliku od ljudi, čimpanze ne mogu shvatiti nikakve pravne obveze, da ne mogu biti društveno odgovorni, te da ih se ne može smatrati pravno odgovornima za njihove postupke", navodi se u presudi sutkinje Karen Peters.

Wise je naglasio da će podnijeti žalbu Prizivnom sudu, koji je najviša sudska instanca u državi New York. "Ovo je samo prva odluka prizivnog suda u Albanyju, u dugoročnoj strategiji kampanje kojoj je cilj priznavanje prava za čimpanze i druge inteligentne životinje", rekao je Wise.

Sutkinja Peters je u svojoj odluci, kojom se potvrđuje presuda državnog suda iz 2013., ustvrdila da se čimpanzama ne mogu dati ljudska prava, ali je naglasila da bi Wise mogao početi kampanju za prihvaćanje novog zakonodavstva kojim bi se bolje zaštitili čovjekoliki majmuni i druge životinje.

Wise je, u ime udruge The Nonhuman Rights Project, u tužbi zatražio da sud presudi da je Tommyja nezakonito utamničio njegov vlasnik Patrick Lavery. Lavery međutim tvrdi da Tommy ima najbolje moguće životne uvjete.

Stručnjaci navode da je riječ o prvom slučaju bilo gdje u svijetu u kojemu se od suda traži da se životinjama priznaju ljudska prava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene