Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utrka s vremenom

'Cilju se približava' istraga o padu zrakoplova Air Francea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski Ured za istragu i analizu (BEA), zadužen za ispitivanje okolnosti zbog kojih se dogodila nesreća zrakoplova Air Francea na letu od Rio de Janeira do Pariza 1. lipnja, u srijedu je procijenio kako se ‘približava cilju’, ali i da je u velikoj utrci s vremenom u pitanju pronalaska crnih kutija, objavile su agencije.

‘Uzimajući u obzir sav odrađeni posao i ono što imamo, mislim da se doista pomalo približavamo cilju, a cilj je razumjeti što se dogodilo’, izjavio je ravnatelj BEA-e Paul-Louis Arslanian na konferenciji za novinare o tijeku istrage. BEA je sa svojih šezdesetak stručnjaka jedina institucija u Francuskoj ovlaštena za provedbu tehničkih istraga glede uzroka zbog kojih se dogodila nesreća nekog zrakoplova, poput ove Air Franceova Airbusa. ‘Činimo sve što možemo, ali je jako teško’, dodao je. ‘Čini se sve kako bi se pronašle crne kutije i tijela stradalih, ali se zasad ne može reći u čemu ćemo uspjeti, a u čemu ne’.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Putovanje u Pariz Air Franceov Airbus morao sletjeti nakon 90 minuta leta Slika nije dostupna Prebacivanje odgovornosti Brazil tvrdi da je let AF 447 prebacio kontroli u Dakaru

>> Istražitelji ne isključuju ni teroristički napad

‘Sigurni smo da će crne kutije slati signal najmanje 30 dana i to nam je (pronalazak kutija) najvažniji cilj. Nakon tog razdoblja izgledi postaju nesigurni’, ustvrdio je. ‘Gotovo je sigurno da nećemo uspjeti pronaći sve dijelove zrakoplova’, rekao je, naglasivši kako je iz mora dosad izvučeno 50 tijela i oko 400 dijelova zrakoplova. Na tijelima nekih žrtava u Brazilu je obavljena obdukcija, ali francuskim istražiteljima još nije dopušten pristup rezultatima.

>> Pronađena još tri tijela, ali sva vjerojatno nikada neće biti nađena

‘Obdukcije u Brazilu u nadležnosti su brazilskih vlasti, a s njima je bio patolog BEA-e, no nije mu bilo dopušteno sudjelovati. Te rezultate smatramo bitnima za istragu i moramo biti upoznati s njima’, ustvrdio je. Istražitelj BEA-e Olivier Ferrante rekao je kako je potraga za ostacima nesreće Airbusa A330-200 u kojoj je poginulo 228 putnika i članova posade ‘utrka s vremenom’. Dio Atlantskog oceana u kojem se traga za žrtvama, ostacima zrakoplova i dvjema crnim kutijama ‘vrlo je problematično i slabo istraženo područje’ u kojem dubina iznosi i 4.600 metara, a domet signala koji odašilju kutije je samo dva kilometra.

>> Ronioci našli dio repa Air Franceovog zrakoplova

Budući da se signal emitira 30 dana, to znači da preostaje samo dva tjedna da zrakoplovi i brodovi pronađu ostatke koje traže na području površine 17 tisuća četvornih kilometara, upozorio je Ferrante. Crne kutije - snimač glasa u pilotskoj kabini i snimač podataka o letu - smatraju se presudnim za otkrivanje uzroka pada zrakoplova Air Francea prije više od dva tjedna.

(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene