Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ciklon u Mianmaru: Gotovo 78.000 mrtvih i 56.000 nestalih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bilanca žrtava ciklona Nargis koji je pogodio Mianmar 3. svibnja dosegnula je brojku od 77.738 mrtvih i još 55.917 osoba koje se smatraju nestalima, što je ukupno 133.655 ljudi, izvijestila je u petak državna televizija.

U četvrtak su objavljeni podaci o 43.318 mrtvih i 27.838 osoba koje se smatraju nestalima. Ovo veliko povećanje broja poginulih i nestalih u samo jedan dan vojne su vlasti, kako prenosi državna televizija, objasnile činjenicom da do četvrtka podatke nisu mogli potvrditi službeni izvori zbog loših meteoroloških uvjeta koji su pogodili južni dio zemlje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ima dovoljno posla' ŽESTOKO NAPALA LJUDE KOJI BJEŽE IZ BIJEDE - Nazvala ih 'mentalnim bolesnicima' Slika nije dostupna Pronađeno 100-njak tijela Pokraj napuštenih logora policija naišla na stravično otkriće

U jednoj od najgorih katastrofa u zadnje vrijeme ozlijeđeno je 19.359 osoba. U programu državne televizije koju kontrolira vojna hunta, objavljeno je da je među poginulima 159 visokih dužnosnika te da ih se 58 smatra nestalima.

Zapadni diplomati i UN već nekoliko dana spominju brojku od oko 100.000 poginulih, a strahuje se da bi konačna bilanca mogla prerasti 200.000 žrtava, rekao je visoki britanski dužnosnik Douglas Alexander, nakon što je prikupio podatke od humanitarnih organizacija.

Brojke su objavljene u trenutku kada europski povjerenik za razvoj Louis Michel, trenutačno u posjetu Mianmaru, čini se, nije uspio uvjeriti vojni režim da otvori vrata masovnoj međunarodnoj pomoći kako bi se izbjegao još veći broj žrtava. Da bi izbjegla "drugu katastrofu", ne prirodnu, već humanitarnu, međunarodna zajednica pokušava izvršiti pritisak na mianmarske vlasti posredstvom azijskih zemalja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene