Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestala

Cijeli svijet prati misterij već 13 godina: Novca sve manje, a očekivanja sve veća

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Detektivi koji traže Madeleine McCann dobit će 100.000 funti potpore za pomoć u financiranju istrage o nestalom djetetu.

Do sada je metropolitanska policija primila 13 milijuna funti od vlade od 2011. dok traže tragove za Madeleine, koja je imala samo tri godine kada je nestala u svibnju 2007. godine.

U to vrijeme s roditeljima, Kate i Gerryjem te dvoje braće i sestara bila je na odmoru u portugalskom ljetovalištu Praia da Luz. Od tada se o njoj ništa nije vidjelo ni čulo.

 

Zahtjev za daljnjim financiranjem od Ministarstva unutarnjih poslova uputila je Metropolitanska policija u ime Operacije Grange - jedinice koja ima zadatak tražiti Madeleine.

Pročitajte i ovo Ulaz u tunel Objavio HAC Povećava se dopuštena brzina na nekim dionicama autoceste, pogledajte za koliko

U lipnju 2020. njemačka policija objavila je da je osuđeni silovatelj i pedofil Christian Brueckner glavni osumnjičenik za njezinu otmicu i ubojstvo i trenutno mu se sudi, a optužen je za tri silovanja i dva napada. Njemački državljanin ni u jednom trenutku nije optužen za njezin nestanak i zanijekao je da je umiješan.

Izvor blizak obitelji McCann rekao je: "Ovo je vrlo dobrodošla vijest - Kate i Gerry nikad nisu izgubili nadu, pronalazak Madeleine ili saznanje što joj se dogodoilo im je najvažnije", piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Škola Drama u Beogradu Škola danima zataškavala slučaj prolivenog opasnog metala koji je pošpricao učenike

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Burno jutro u Saboru Teške riječi tijekom rasprave o lex AP: "Želite poslati poruku o zaštiti žena, a nositelj liste vam je dva puta prijavljen za nasilje"

Operaciju Grange pokrenula je 2011. tadašnja ministrica unutarnjih poslova Theresa May nakon zahtjeva premijera Davida Camerona da britanski detektivi također pomognu u lovu.

Postojala je bojazan da će se financiranje smanjiti, ali očekuje se da će ostati na istoj brojci kao prošle godine, a početni tim od 40 časnika sada je smanjen na samo četiri.

Prema brojkama Ministarstva unutarnjih poslova financiranje je palo posljednjih godina s oko 300.000 funti u razdoblju 2018.-2021. na 110.000 funti za posljednju financijsku godinu.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova rekao je: 'U skladu s našim postupcima posebnih potpora, financiranje operacije Grange odobrava se na godišnjoj osnovi. Financiranje za 2023.-2024. trajat će do 31. utakmice, a odluke o 2024.-2025. bit će donesene u sljedećoj financijskoj godini u skladu s uobičajenom praksom". 

Pročitajte i ovo Nuklearni projektil, ilustracija "On je izdajica" Propagandistica Kremlja sasula opasne prijetnje: "Za pet godina ova zemlja neće postojati"

Glasnogovornik Meta potvrdio je za MailOnline da je zahtjev za financiranje upućen Ministarstvu unutarnjih poslova, ali je odbio razgovarati o traženom iznosu.

Brueckner, njemački državljanin, glavni je osumnjičenik za nestanak Madeleine u Portugalu 2007. godine, ali ni u jednom trenutku nije optužen za njezin nestanak i nijekao je da je umiješan.

Tužitelji u Portugalu formalno su ga osumnjičili 2022. godine, nakon što je njegov žuto-bijeli kamper VW T3 Westfalia navodno uočen u blizini odmarališta Praia da Luz u Portugalu gdje je Maddie nestala.

Brueckner (47) trenutno služi zatvorsku kaznu u Njemačkoj zbog silovanja. Također bi se trebao pojaviti pred sudom u Braunschweigu u Donjoj Saskoj 16. veljače, optužen je za pet kaznenih djela između 2000. i 2017. u Portugalu. Brueckner je zanijekao da je u to vrijeme bio na tom području i ogradio se od optužbi protiv njega te tvrdi da je bio kilometrima daleko s mladom ženom.

No njemački tužitelji kažu da telefonski zapisi pokazuju da je primio poziv 3. svibnja 2007. u blizini Ocean Cluba. Slike objavljene prošlog mjeseca prikazuju osuđenog pedofila kako se zabavlja s prijateljima nekoliko tjedana nakon što ga je policija prvi put ispitala u vezi s nestalim djetetom.

Madeleinina obitelj držala je istragu otvorenom s privatnim detektivima sve dok Scotland Yard nije pokrenuo vlastitu istragu 2011. Devet godina kasnije, policija u Braunschweigu, u sjevernoj Njemačkoj, identificirala je osuđenog pedofila i njemačkog državljanina kao novog osumnjičenika. Godine 2021. tužitelji su rekli da su 100 posto sigurni da imaju pravog čovjeka.

Njemački tužitelj Hans Wolters rekao je da dokazi uključuju analizu telefona koji je razotkrio da je Brueckner bio u odmaralištu Ocean Club u kojem je obitelj boravila kada je Madeleine nestala i navodno priznanje koje je Brueckner dao prijatelju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene