Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri mjeseca prije eksplozije

"CIA je sve znala!": Nizozemska obavještajna služba otkrila dosad skrivene detalje o sabotaži Sjevernog toka

Curenje plina u Sjevernom toku
Curenje plina u Sjevernom toku Foto: AFP PHOTO / DANISH DEFENCE
Nizozemska vojna obavještajna služba upozorila je CIA-u na ukrajinski plan dizanja u zrak plinovoda Sjeverni tok, tri mjeseca prije nego što su dogodile eksplozije.

Nizozemska vojna obavještajna agencija (MIVD) dojavila je CIA-i o navodnom ukrajinskom planu u lipnju 2022. da digne u zrak plinovod Sjeverni tok, izvijestila je u utorak nizozemska nacionalna televizija NOS.

U izvješću NOS-a, koje je sastavljeno uz pomoć vodećih njemačkih medija, nisu navedeni njegovi izvori. No naglašeno je da nizozemska vojna obavještajna agencija MIVD upozorila CIA-u na postojanje takvog plana, što je dovelo do upozorenja iz Washingtona Kijevu da ne napada naftovod.

Neobjašnjive eksplozije probile su u rujnu i Sjeverni tok 1 i novoizgrađeni plinovod Sjeverni tok 2, koji je dopremao plin iz Rusije u Njemačku ispod Baltičkog mora u rujnu, piše Reuters.

Pročitajte i ovo Curenje plina u Sjevernom toku Donose dokaze Prijelomno saznanje uglednog magazina: Detalji sabotaže Sjevernog toka otkrivaju i odakle je krenula

Eksplozije su se dogodile u ekonomskim zonama Švedske i Danske. Obje su zemlje rekle da su eksplozije bile namjerne, ali tek trebaju utvrditi tko je odgovoran. Te zemlje i Njemačka provode istragu.

Pročitajte i ovo Curenje plina u Sjevernom toku "Vrlo zanimljivo" Tko je kriv za eksploziju na plinovodu Sjeverni tok? Danska vojska ima fotografije koje bi mogle baciti novo svjetlo na događaje

Pročitajte i ovo Misteriozan objekt detalji akcije Pokraj Sjevernog toka 2 pronađen misteriozni objekt, Putin ima svoju teoriju što bi to moglo biti

Washington i NATO incident su nazvali "činom sabotaže". Moskva je optužila istražitelje da odugovlače i pokušavaju prikriti tko stoji iza napada. Ukrajina negira odgovornost.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene