Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Kolera kao oružje?

Bush traži Mugabeov odlazak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Presjednik SAD-a George W. Bush pozvao je na okončanje vlasti režima zimbabveanskog predsjednika Roberta Mugabea čija vlada optužuje Zapad da koristi epidemiju kolere kao izgovor za planiranje invazije.

Bush se pridružio sve brojnijoj skupini svjetskih čelnika koji traže odstupanje 84-godišnjeg Mugabea s vlasti.
'Tražimo od drugih iz regije da istupe i pridruže se rastućem zboru glasova koji traže okončanje Mugabeove tiranije', rekao je Bush dodavši da je 'vrijeme da Mugabe ode' te obećao potporu SAD-a u obnovi zemlje kada se to dogodi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Video: Bush pozdravio hrvatske vojnike i napustio Hrvatsku Slika nije dostupna Putin najavio povlačenje 2008. godine

Prošlog je tjedna Mugabeov režim konačno popustio pod lokalnim i međunarodnim pritiscima i zatražio međunarodnu pomoć u obuzdavanju epidemije kolere koja je do utorka, po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) odnijela najmanje 589 života. Kolerom koja se pojavila u kolovozu u Zimbabveu je do sada zaraženo 13960 osoba, navodi WHO.

No u utorak je zimbabveanska vlada počela optuživati zapadne vlade da koriste epidemiju kao pokriće za intervenciju uz odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a.

'Oni su odlučni osigurati da dođe do invazije na Zimbabve', rekao je George Charamba, Mugabeov glasnogovornik, prenijeli su državni mediji u utorak. Charamba je rekao da ga ne bi iznenadilo da SAD i Britanija pokušaju 'pokrenuti misiju' koja bi uključivala UN.

Zimbabveanski ministar informiranja Sikhanyiso Ndlovu u utorak je zapad optužio da je izazvao epidemiju kolere kako bi opravdao vojnu intervenciju.

'Nakon što je stiskao i gušio našu zemlju sankcijama i kontaminirao je kolerom i antraxom zapad nastoji iskoristiti priliku koju mu daje nesreća kako bi opravdao vojnu intervenciju", rekao je Ndlovu i ustvrdio kako je 'stanje s kolerom pod nadzorom'.

'Imamo dovoljno kemikalija za pročišćavanje vode. Dobili smo dovoljno strane valute za kupovinu novih vodovoda', rekao je Ndlovu na konferenciji za tisak, prenosi agencija dpa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene