Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tinejžderi

'Britanska vojska je puna djece'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U britanskoj je vojsci sve više tinejdžera koji nisu niti dovoljno stari da bi glasovali, a ipak ih se šalje u borbe.

Više od jednog od 10 novih vojnika u Velikoj Britaniji su dječaci stari svega 16 godina, službeni su podaci.

Pročitajte i ovo Sadiq Khan, novi stari gradonačelnik Londona Povijesni mandat Po treći put sjeo na čelo europske prijestolnice: Pretekao i prethodnika Borisa Johnsona NATO-va vojna vježba Nepokolebljivi branitelj "Nepokolebljivi branitelj" Deseci tisuća vojnika uz rusku granicu, Moskva je bijesna: "NATO se sprema za mogući rat!"

Više od jednog od četiri svih novih vojnika mlađi su od 18 godina - premladi da bi ih se poslalo u borbu, piše Independent.

Ove brojke pokrenule su kritike da britanska vojska novači djecu.

Velika buka oko ovog pitanja podigla se već prije, kada se saznalo da britanski 17-godišnjaci sudjeluju u Zaljevskom ratu 1991. te na Kosovu 1999. godine. Tada je vojska korigirala svoja pravila te zaustavila slanje vojnika ispod 18 godina u borbe.

VIDEO Ukrajinski helikopter pobio svoje vojnike!?

Unatoč tome, najmanje 20 vojnika starih 17 godina služi u Afganistanu i Iraku, zbog grešaka ministarstva obrane.

Kritičari tvrde da ove brojke znače kako Britanija stoji rame uz rame nekih od najrepresivnijih režima. Primjerice u Sjevernoj Koreji i Iranu, 16-godišnjacima je dopušteno da se pridruže vojsci.

Pljušte optužbe na račun ministarstva obrane da namjerno targetira tinejdžere koji nisu dovoljno stari da glasuju, kako bi povećali broj regrutiranih.

U britanskim vojnim postrojbama tako se nalazi 1.700 tinejdžera koji nisu niti dovoljno stari da bi dali svoj glas na izborima.

Postotak regrutiranih 16-godišnjaka povećan je sa 10 posto 2012. - 2013. na 13 posto 2013. - 2014.

'Regrutiranjem 16-godišnjaka, Velika Britanija se izolira od glavnih političkih i vojnih saveznika i umjesto toga dijeli politiku sa Sjevernom Korejom i Iranom. To nisu države s kojima bi Velika Britanija željela biti vojno povezana', zaključuje Richard Clarke, direktor međunarodne organizacije Djeca vojnici.

'Istraživanje je pokazalo da će 16-godišnjaci više od odraslih biti podložni bullyingu i zlostavljanju, da će prije razviti ozbiljne mentalne probleme, da će biti ozlijeđeni na treningu te poginuti kada dođe vrijeme da odu u borbu', zaključuje Clarke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene