Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crno na bijelo

Objavljen "Bijeli papir" o Brexitu: "I nikakav dogovor bolji je od lošeg"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanska Vlada objavila je takozvani "Bijeli dokument" u kojem se definira izlazak iz Europske unije te koraci u njegovom provođenju.

"Bijeli dokument" britanske vlade u kojem se definira, između ostalog i izlazak iz EU, odnosno popularni Brexit, ima 96 stranica i 12 poglavlja, a posljednje među njima, ujedno i najkraće, rezervirano je za Brexit.

Pročitajte i ovo Brexit - 2 Trenutak za povijest Čudo na Badnjak za sve građane Velike Britanije: Brexit saga napokon završena, postignut konačan dogovor s EU-om Brexit - 2 Nikako da se dogovore Od Brexita bez dogovora najveću štetu imale bi Njemačka, Nizozemska i Francuska

Prenosimo što piše u tom poglavlju oko strategije izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

"Ostvarivanje glatko i obostrano korisnog izlaska (iz EU) zahtijevat će koherentan i koordiniran pristup s obje strane. Želimo izbjeći ometajuće radnje te trebamo razmotriti i potrebu za uvođenjem bilo kakvih novih dogovora koji su nam potrebni, dok se Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) i Europska unija kreću prema novom partnerstvu.

Mi ćemo formalno pokrenuti proces izlaska iz EU pozivom na Članak 50. Sporazuma Europske unije (Lisabonskog ugovora), najkasnije do kraja ožujka tekuće godine. Kao što je i zacrtano u Članku 50., obveze prema EU prestati će se primjenjivati na Ujedinjeno Kraljevstvo kad dogovor za izlaskom stupi na snagu, ili ako to propadne, dvije godine nakon podnošenja naše prijave, osim ako ne bude postignut jednoglasan dogovor s 27 zemalja članica da se taj proces produži.

Nije, međutim, niti u čijem interesu da se dogodi stanje neizvjesnosti za poslovanje ili da to bude prijetnja stabilnosti, dok mi mijenjamo svoju postojeću vezu, s novim partnerstvom s EU. Umjesto toga, želimo da dogovor oko našeg budućeg partnerstva bude postignut do vremena od dvije godine po Članku 50., predviđenog za trajanje procesa izlaska. Od tog trenutka nadalje, vjerujem da bi postepen proces implementacije, u kojem će se UK, institucije EU te države članice, pripremiti za nove dogovore koji će postojati između nas, biti u interesu svih zainteresiranih strana. To može biti oko naše kontrole imigracija, sustava carine ili načina na koji surađujemo oko kriminalnih i civilnih pravosudnih stvari. To može biti i oko budućeg zakonskog i regulatornog okvira za poslovanje. Za svaki problem, vrijeme koje će nam biti potrebno za nove dogovore možda će varirati; neki će se možda uvesti brzo, a neki će možda trajati duže. Privremeni dogovori na koje se oslanjamo vrlo vjerojatno će biti podložni pregovorima. UK neće, međutim, tražiti nekakav beskonačni tranzicijski status. To ne bi bilo dobro za UK, ni za EU.

Uvjereni smo da UK i EU mogu postići pozitivan dogovor o našem budućem partnerstvu, jer to bi bilo u obostranom interesu EK i EU te ćemo mi pristupiti pregovorima u tom duhu. Međutim, Vlada je jasna u zaključku da je nikakav dogovor bolji za UK od lošeg dogovora. U bilo kojem slučaju osigurat ćemo da naše ekonomske i druge funkcije i dalje nastave s radom, uključujući zaobilaženje zakona po potrebi kako bi se ublažili učinci nepostizanja dogovora (s EU)".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene