Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele tvrtke iz Londona

NA KRILIMA BREXITA Jedna europska zemlja otvara 30.000 novih radnih mjesta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljska planira profitirati od Brexita privlačenjem tvrtki koje planiraju napustiti Veliku Britaniju pa bi u toj najvećoj članici Europske unije moglo biti otvoreno čak 30 tisuća novih radnih mjesta ove godine.

Nakon što je više od milijun Poljaka napustilo svoju domovinu odlazeći u potrazi za poslom u Veliku Britaniju i druge zemlje zapadne Europe po priključenju Poljske EU-u 2004. godine, vlada u Varšavi pokušava ih vratiti natrag.

Pročitajte i ovo Andrzej Duda Konzervativna ideologija Poljski predsjednik blokirao zakon i ugrozio živote i zdravlje žena i djevojaka Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve

Višegodišnji plan uključuje ulaganja od 245 milijardi dolara u razvoj gospodarstva i oslanjanje na domaći kapital, a ne inozemne investitore, rekao je to u ponedjeljak zamjenik poljskog premijera Mateusz Morawiecki na konferenciji za novinare u Varšavi.

Poljska je već obavila razgovore s više od 30 uglavnom financijskih kompanija koje zbog Brexita planiraju napustiti Veliku Britaniju.

"Poljaci su odlazili na rad u Veliku Britaniju, a sada tvrtke iz Londona premještaju svoje poslove u Poljsku", rekao je Morawiecki.

I dok se velike zemlje poput Francuske i Njemačke natječu tko će nagovoriti više velikih banaka da posluju kod njih, zemlje s nižim plaćama u središnjoj i istočnoj Europi pozivaju tvrtke da presele svoje servisne centre.

Goldman Sachs, koji planira prepoloviti broj svojih zaposlenika u Londonu, planira svoj ured u Varšavi proširiti za nekoliko stotina ljudi. JP Morgan Chase mogao bi 2500 radnih mjesta otvoriti u centralnoj Europi, a banka razmatra otvaranje predstavništva baš u Poljskoj.

Prosječna godišnja plaća u financijskom sektoru u Poljskoj iznosi oko 25.500 eura. Prije nekoliko godina, financijski direktor u srednjoj kompaniji u Poljskoj godišnje je zarađivao 30 do 40 posto manje nego u Velikoj Britaniji, a ekonomist i do čak 60 posto manje. No, danas te razlike nisu toliko velike.

Brexit je već zaustavio odlazak radnika koji napuštaju Poljsku i odlaze u bogatije zemlje zapadne Europe, a od referenduma u rujnu taj je broj pao za trećinu. Nezaposlenost u Poljskoj, koja ima 38 milijuna stanovnika, pala je na rekordnih 8,3 posto, piše Bloomberg.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene