Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka Vrhovnog suda

VLADA IZGUBILA SPOR Premijerka May ne može pokrenuti izlazak iz EU-a bez parlamenta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski Vrhovni sud donio je odluku da britanska vlada za aktivaciju Članka 50. Lisabonskog ugovora treba suglasnost parlamenta.

Vrhovni sud Velike Britanije donio je odluku da britanska Vlada na čelu s premijerkom Theresom May ne može samostalno aktivirati Članak 50. Lisabonskog ugovora kojim počinje razdruživanje te zemlje s Europskom Unijom te da joj je za to potrebna suglasnost Parlamenta.

Pročitajte i ovo Boris Johnson (Foto: AFP) Izlazak iz EU-a do 31. listopada? Johnson krenuo u kampanju za nasljednika May: ''Odgoda Brexita znači poraz'' Nigel Farage, bivši čelnik UKIP-a (Foto: AFP) osnovani u travnju Stranka Brexit skoro osvojila svoje prvo zastupničko mjesto u britanskom parlamentu

Predsjednik Vrhovnog suda David Neuberger pročitao je odluku i naveo da je za nju bilo osam od ukupno 11 sudaca. Neuberger je kazao da vlada ima pravo mijenjati samostalno ugovore, ali ne i one koji će utjecati na prava građana.

"Napuštanje EU-a donosi velike promjene u pogledu zakona i prava", ustvrdio je predsjednik Vrhovnog suda.

Sud je isto tako odlučio da Škotska, Wales i Sjeverna Irska ne trebaju dati svoj pristanak za aktivaciju Članka 50. Lisabonskog ugovora.

Jeremy Wright, glavni državni odvjetnik, kazao je: "Naravno da je vlada razočarana ovom odlukom, no srećom, živimo u zemlji gdje se zakon mora poštovati i vlada će tako učiniti."

Neki analitičari smatraju da bi glasovanje u parlamentu o članku 50. moglo omogućiti pobornicima ostanka u EU-u da odgode ili ublaže istupanje iz Unije. Premijerka May poručila je da glasovanje parlamenta neće promijeniti njezine planove da članak 50 aktivira do kraja ožujka 2017. godine.

Predstavnici Škotske, Walesa i Sjeverne Irske također smatraju da njihove regionalne skupštine moraju dati svoj pristanak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene